Hírek

2006.05.12. 16:16

Értékes olajkincs Marcali mellett

Az 1930-as évektől kezdődően szinte folyamatosan végeznek fúrásokat szénhidrogén után kutatva Somogyban. Ezúttal Marcali határában állítottak fel fúrótornyot, ahol valószínűleg földgázt rejt a föld mélye.

BAMA

A Matra Petroleum Plc nevű társaság nemrég szerezte meg az Inke Petroleum Pty Ltd-t, amely az Inke térségében lévő 2 297 négyzetméteres terület koncessziójának a tulajdonosa. A területen több közepes és kisebb olaj, illetve gázmező található, amelyek 35 millió hordó olaj egyenértékű vagy 5,6 milliárd köbméter földgáz egyenértékű nyersanyagot tartalmaznak. Ezen belül az Inke -mező 2.83 milliárd köbméter földgázt rejthet. Mali Istvántól, a marcali önkormányzat műszaki előadójától megtudtuk: a budapesti székhelyű Blue Star 95 Kft. 2005 novemberében kért az önkormányzattól hatósági engedélyt szénhidrogén telepek kutatására. A fúrást három hete kezdték meg a város észak-keleti részén. Az Inkei terület, amelyhez Marcali is tartozik, gazdag energiaforrásokban. Az olajkészletek kifogyóban vannak, a mélyebb rétegekben rejlő gáz kiaknázásában van a jövő – mondta Kieran Flockton a Blue Star 95 Kft. igazgatója.

Somogyban az elmúlt években a  MOL Rt is több helyen kutatott szénhidrogén után. A Bélavár-Vízvár térségi mező jelentős ipari mennyiségű földgázt és gázkondenzátumot rejt, amelynek kitermelését most tervezik. 2001 és 2006 között Berzence, Péterhida, Lakócsa és Kastélyosdombó környékén végeztek fúrásos kutatást. Berzencénél  új gáztelepet tártak fel, azonban – a nem éghető gázok viszonylag nagy mennyisége és a tároló kőzet korlátozott gázleadó képessége miatt – ennek nem túl gazdaságos a kitermelése. A következő években további szeizmikus mérések és újabb kutatófúrások várhatók Vízvár, Heresznye és Tarany térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!