Friss hírek

2006.03.02. 16:00

Boszniának bizonyítania kell

Ahhoz, hogy könnyítéseket kapjon az Európai Uniótól a vízumrendszerben, Bosznia és Hercegovinának bizonyítania kell, hogy nem nyújt menedéket iszlám terroristáknak.

BAMA

A Balkán félsziget országaiban nagy érdeklődéssel, és főleg nagy reményekkel várják Frank Fratini EU-biztos jelentését a nyugat-balkáni államokkal szemben fennáló vízumrendszer esetleges enyhítéséről, illetve az útiokmány megszerzésének könnyítéséről.

Az európai integrációs központ áttekintést készített arról, hogy az egyes államokban milyenek a kockázati tényezők. A FENA hírügynökség értesülései szerint ennek készítői szem előtt tartották azt is, hogy eloszlassák a Boszniával szemben fennálló téves elképzeléseket, illetve sztereotípiákat.

A jelentés, melynek címe Bosznia és Hercegovina fekészült a vízumrendszer könnyítésére, cáfolja azokat a feltételezéseket is, hogy az ország területén terrorista kiképzőtáborok működnek, illetve, hogy az állam menedéket nyúlt iszlám terroristáknak. A jelentés továbbá tételesen felsorolja azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket már foganatosítottak ebben a balkáni országban, s amelyek azt a célt szolgálják, hogy Bosznia kiérdemlje a vízumrendszer könnyítését.

"Gyakran túlzóak azok a vélemények, amelyek az iszlám terrorizmussal fenyegetnek Bosznia kapcsán, mert ez az állam a Nyugat egyik legmegbízhatóbb szövetségese a terrorizmus elleni harcban" - idézi a jelentés szövegét a FENA hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!