Friss hírek

2006.02.10. 18:17

Az alkuratóriumok döntenek az IKA-pénzek több mint feléről

Az IKA alkuratóriumai az ezévi támogatási összegek mintegy 52%-a fölött dönthetnek, a budapesti, központi kuratórium így az alapítvány rendelkezésére álló összeg 48%-át adminisztrálja majd.

BAMA

Az Illyés Közalapítvány ezévi stratégiai céljait tekintették át a mai marosvásárhelyi kihelyezett tanácskozáson, amelyen jelen volt Pomogáts Béla, az IKA elnöke, Kiss Elemér, a Szülőföld Alap elnöke, valamint az erdélyi, a kárpátaljai, szlovákiai, vajdasági, szlovéniai és ausztriai alkuratóriumok vezetői is – köztük Markó Béla, az erdélyi alkuratórium elnöke.

Markó Béla fontos kezdeményezésnek nevezte a Szülőföld Alap létrehozását is, amely az átfogó stratégiai célkitűzések megvalósítását támogatja, ám úgy vélte, elégedetlenséget szült az, hogy ennek létrehozása érdekében olyan jelentős forrásokat vontak el különböző tárcáktól, amelyek szintén a határon túli magyarság támogatását szolgálták.

Pomogáts Béla az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a magyar állam idén mintegy 13,6 milliárd forintot fordít a határon túli magyar közösségek támogatására, ebből az Illyés Közalapítvány mintegy 800 millió forinttal rendelkezik. Mint mondta, a közintézmény a közösségek számarányának megfelelő arányban osztja szét az összegeket, ennek megfelelően az erdélyi magyarság intézményi, kulturális, szellemi életének támogatására a költségvetés 45%-át fordítják majd.

Pomogáts elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a rendelkezésre szánt összeg csökkent az elmúlt évhez képest, ám értékelése szerint némi vigaszt nyújt, hogy megalakult a Szülőföld Alap, amely maga is jelentős összeggel, közel egymilliárd forinntal támogatja majd a határon túli közösségeket. Pomogáts elmondta, az alapítvány az idei évben az Európai Unióhoz eljuttatott támogatási kérelmek önrészének támogatását, a nemzeti önazonosság megőrzését szolgáló oktatási, kulturális és egyházi intézmények működését, új létesítmények építésének finanszírozását, valamint kulturális rendezvények, illetve a magyar információs társadalom kiépítését célzó kezdeményezéseket támogatja.

Az alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón kemény szavakkal bírálta Szász Jenőt, Székelyudvarhely polgármesterét, az általa vezetett Székelyudvarhelyért Alapítvány elszámolásaiban tapasztalt súlyos hiányok miatt. Pomogáts azt állítja, a székelyudvarhelyi alapítvány a civil központ létrehozására kapott támogatásoknak eredetileg csupán mintegy 10 %-át használta fel rendeltetésszerűen, az Illyés Közalapítvány felszólítására azonban ez az arány némileg javult. Az IKA csupán azért nem idított pert az ügyben, mert nem kívánt egy erdélyi magyar civil szervezetet perelni egy bukaresti bíróságon – szögezte le Pomogáts. (rmdsz tájékoztató)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!