Friss hírek

2006.01.04. 16:26

Végetért az orosz-ukrán gázháború

Váratlan és eredeti üzleti megoldással rendeződni látszik a gázárvita. A felek elégedettek, Európa fellélegzett.

Csák Elemér

Szenzációs bejelentést tett kedden reggel Moszkvában Alekszej Miller a Gazprom és Alekszej Ivcsenko a Naftogaz Ukraini elnöke: a konfliktus végetért, az árakban megállapodtak. Ráadásul mindkét fél elérte, amit akart: Oroszország 230 dollárért adja a földgázt, Ukrajna 95-ért veszi ezer köbméterét. Megegyeztek abban is, hogy az Ukrajnán áthaladó gáz tranzitára száz kilométerenként 1,09 dollárról 1,6-ra emelkedik száz kilométerenként.

A békekötés hátterét érdekes üzleti konstrukció biztosítja. A felek a Gazprombank és a Raiffeisenbank közreműködésével közös vállalatot alapított. A Rosukrenergo cég lesz Ukrajna fő gázimportőre (amely eddig a türkmén gáz beszállítását bonyolította le). A Rosukrenergo 95 dollárért adja a szénhidrogén ezer köbméterét - függetlenül attól, hogy orosz, türkmén vagy kazah forrásból származik a gáz, Oroszország viszont 230-at kap az Ukrajnának szóló szállítmányért. Az árkülönbözetet a másik két ázsiai országból jövő fűtőanyag alacsonyabb árával kompenzálják.

A Gazprom vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a megállapodás garantálja az európai gázexport biztonságát, s jó alapot ad ahhoz, hogy piaci alapon folytatódjék az együttműködés Oroszország illetve Ukrajna között. Ami a Kijev által januárban lefejtett gázt illeti, az egyezmény feltételei szerint fizetik ki Moszkvának. Szergej Kuprijanov szóvivő bejelentette: Moldova nem vett részt az egyezményben, de folynak a tárgyalások, hogy mielőbb aláírhassák a kölcsönösen megnyugtató megállapodást.

Szerteágazóbbá, az eddiginél több forrásra támaszkodóvá kívánja tenni energiaellátását az EU, de az orosz földgáz továbbra is fontos része marad a tagországok gázellátásának. Erről a soros elnökséget képviselő Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter és Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse beszélt Brüsszelben. Bartenstein az orosz-ukrán gázvita gyors és pozitív kimenetelű megoldását üdvözölve leszögezte: az uniónak le kell vonnia a tanulságokat abból, ami az elmúlt napokban történt. Hozzátette: a megállapodás révén fenntartható az orosz ellátás biztonsága. A miniszter hangsúlyozta: az ellátás megcsappanása az új EU-tagállamok szempontjából volt elsősorban aggasztó. Hangoztatta ugyanakkor, hogy az elmúlt napokban valamennyi érdekelt fél folyamatos kapcsolatban állt az ukrán és az orosz féllel, és szerinte ennek is köszönhető a gyors eredmény. Bartenstein hozzáfűzte, hogy az unió hivatalosan nem közvetített a vitában, de diplomáciai csatornákon keresztül folyamatosan kapcsolatot tartott az érintettekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!