Friss hírek

2006.01.04. 15:36

Nyilvánosságra hozzák a titkos dokumentumokat

„A Varsói Szerződés titkos dokumentumainak 90 százalékát nyilvánosságra hozzuk” - nyilatkozta Radoslaw Sikorski, a lengyel védelmi miniszter, közölte a Politika című lengyel napilap.

BAMA

Az 1991-ben felbomlott blokkról készült dokumentáció 441 dossziéja eddig is nyilvános volt, most a maradék 881-ről vonják vissza a titkosítást, jelenti a CENA hírügynökség. Az archív anyagokat áttanulmányozás céljából a lengyel Nemzeti Megemlékezés Központba helyezik.

A történészek úgy vélik, a történelmi anyagok alapján fény derülhet a prágai, 1968. tavaszi szovjet beavatkozás eddig ismeretlen tényezőire is. A Varsói Szerződést 1955-ben a lengyel fővárosban alapították Moszkvai vezetéssel. Tagjai voltak a szovjet blokk tagállamai: Lengyelország, Magyarország, Csehszlovákia, az NDK, Románia és Bulgária. A paktumot 1991-ben,a közép-kelet európai kommunista rendszerek bukását és a Szovjetunió szétesését követően felmondták, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!