Friss hírek

2006.01.06. 16:27

Ne kapj a kés után, ha leesik!

"Hajózáshoz ne használj papírszalvétára rajzolt térképet", szól a régi bölcsesség. Ilyesmit átlagosan értelmes embernek nem kell magyarázni. Az amerikai fogyasztókat azonban szemmel láthatóan nem tekintik értelmes embereknek a gyártók. Az áruikhoz mellékelt használati utasításokból hasonló és még abszurdabb "bölcsességeket" lehet megtudni.

BAMA

A fogyasztói jogokkal foglalkozó egyik Michigan állambeli ügyvédi iroda versenyt hirdetett és díjakat tűzött ki a legnevetségesebb használati utasítások beküldőinek. Az ötszáz dolláros első díjat az kapta, aki a "Ne használja a készüléket hajszárításra!" figyelmeztetést juttatta el az irodának. A cédulát ugyanis egy olyan ipari légfúvó pisztolyhoz mellékelték, amelyik közel ezer Celsius fokos forró levegőt kifújva festékbevonatokat olvaszt le. A Spiegel Online beszámolója szerint a 250 dolláros második díj annak az asszonynak jutott, aki frissen beszerzett konyhakése mellett azt a felszólítást találta a dobozban: "Ne próbálja meg elkapni, ha a kés leesik!" Szintén díjazták azt a papírszalvétát, amelyikre a környék víztérképe volt rányomtatva, és azt a figyelmeztetést mellékelte hozzá a gyártója: "Hajónavigáláshoz nem alkalmas". Ugyancsak sikert aratott az a hiúzvizeletből készített bio-rovarölőszer, melynek csomagolásán ez állt: "Étkezésre alkalmatlan".

Persze a jogászok nem csupán szórakozásból gyűjtik ezeket a használati utasításokat, hanem azért is, hogy tanulságokat vonjanak le belőlük. Ezek a szamárságok ugyanis nem ok nélkül vannak az árukhoz mellékelve. A sajátos amerikai jogrendszer következtében a bíróságok sokszor hajmeresztő ítéleteket hoznak a gyártók rovására, amikor a fogyasztók panasszal élnek. Mivel szinte mindig a vállalatok húzzák a rövidebbet az ilyen pereknél, a termelők megpróbálnak úgy védekezni, hogy a legkézenfekvőbb dolgokat is a fogyasztó szájába rágják, nehogy arra hivatkozhasson, hogy nem tudta, hogyan kell a megvásárolt cikket használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!