Friss hírek

2006.01.04. 20:36

Magyar zászlót kapott Sólyom László

Címeres magyar zászlót ajándékozott szerdán a Jobbik Magyarországért Mozgalom a köztársasági elnöki hivatalnak. Ezzel rosszallásukat kívánták kifejezni azért, hogy Sólyom László államfő újévi beszéde nem a lobogó előtt hangzott el.

BAMA

Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke a Sándor-palota előtt újságírók jelenlétében megtartott rövid beszédében "polgári liberális" politikusnak minősítette Sólyom Lászlót, aki szerinte tudatosan mellőzte a szakrális szimbólumot. Azt mondta, ha bekerülnek a parlamentbe, divatba kívánják hozni a nemzeti zászlót, a kokárdát, a turulmadarat. Az újságíróknak kiosztott közleményében a Jobbik "a többségében keresztény lakosság irányában tett diszkriminatív lépésnek" nevezte, hogy amíg a karácsony, Krisztus születése alkalmából az államfő nem tartotta szükségesnek üzenet megfogalmazását, addig a zsidó ünnep, a hanuka kapcsán ezt megtette. A párt szerint "a köztársasági elnök eddigi tevékenysége megerősíti a Jobbik aggodalmát, amelynek alapja, hogy Sólyom László a nyolcvanas évek SZDSZ-közeli mozgalmaiban szocializálódott, elnökké választani pedig az SZDSZ és a Fidesz kompromisszuma által lehetett". A Jobbik által adományozott zászlót átvette az elnöki hivatal egyik munkatársa. Korábban a köztársasági elnöki hivatal sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel, hogy az államfő mindig mérlegeli, nyilvános szereplése alkalmával - a hivatalos állami rendezvényeken és nemzeti ünnepeinken kívül - indokolt-e nemzeti jelképeink használata. Wéber Ferenc tavaly december 31-én közleményében azt írta, hogy újévi televíziós üzenetét az államfő nem kívánta külsőségeiben nemzeti ünnepeink rangjára emelni. Sólyom László ezért a beszédet dolgozószobájában mondta el, ahol - szemben a Sándor-palota tárgyalótermeivel - sosincs zászló. A hanuka alkalmából írt elnöki levéllel kapcsolatban az elnöki hivatal egyik, magát megnevezni nem kívánó munkatársa arra emlékeztetett, hogy a levél megírásával Sólyom László az elődje által kialakított gyakorlatot követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!