Friss hírek

2006.01.05. 17:50

Kétszáznegyven óra sílécen: új Guinness-rekordkísérlet

Meg akarja dönteni a folyamatos sízés eddigi világrekordját egy osztrák férfi. Csütörtökön délben csatolta fel a sílécét, és ha az elhatározása valóra válik, tíz teljes napon, vagyis kétszáznegyven órán keresztül rója egyfolytában az alpesi lejtőket.

BAMA

Az extrém sportokat űző 52 éves Sepp Resnik ma éppen déli tizenkét órakor kezdte meg szokatlan vállalkozását a felső-ausztriai St. Georgen am Walde 800 méteres magasságban levő sípályáin. Resnik meg szeretné dönteni a korábbi világrekordot, melyet a 32 éves német Christian Flühr ért el 222 órányi és 22 percnyi folyamatos sízéssel. A Guinness szabályai egészen rövid pihenőket megengednek bizonyos időközönként, amikor Resnik élelmet vehet magához, mosdóba mehet és lezuhanyozhat. Mindezt csak szigorú ellenőrzés közepette teheti, tehát nincs módja időhúzásra. De az osztrák sportember nem is az a fajta, aki megpróbálná kijátszani a szabályokat. Mint a Die Presse című osztrák lap beszámolójából kiderül, Resnik mindig nagyon kemény önmagával szemben. A korábbi rekorderrel ellentétben például nem ülőliftet, hanem csákányos felvonót használ, úgyhogy még az alatt az idő alatt sem pihen, amíg felhúzatja magát a pálya tetejére.

Az évtizedek óta extrém sportokat űző Sepp Resnik egyébként az osztrák hadsereg hivatásos tisztje és túl van már egykét világrekordon. Ő érte el például a világ legjobb eredményét egy 15 napon és éjszakán át tartó triatlon-versenyen 1992-ben. Két évvel később világrekorderként 80 nap alatt körbebiciklizte a Földet. Újabb két esztendő múlva megdöntötte saját világcsúcsát, és 66 nap alatt tette meg ugyanezt az utat, végül 2003-ban még egy napot lefaragott a földkörüli biciklizés rekordjából. Most is azt mondta az újságíróknak, semmi nem tántoríthatja el attól, hogy teljesítse, amit kitűzött maga elé. "Nem lesz nehéz. Végül is most csak egyetlen ellenfelet kell leküzdenem, saját magamat", mondta, mielőtt lesiklott a havas lejtőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!