Friss hírek

2006.01.05. 15:59

Kámforrá vált árusok

Hűlt helyét találtuk a budapesti nagyáruházak parkolóiban a tűzijátékárusoknak. A rendőrség szerint, ha nincs más megoldás, hozzájuk is visszavihetőek a fel nem használt pirotechnikai termékek.

Nagy Eszter Dóra

Amilyen gyorsan megjelentek a szilveszter előtti napokban a tűzijáték-árusok, olyan gyorsan nyomuk is veszett már az újév első napjaiban. Munkatársunk több fővárosi áruház parkolójában is járt, ahol korábban konténerekből, pavilonokból, sátrakból árulták a durrogtatnivalót, ám visszaváltóhelyet sehol sem találtunk. Ráadásul a héten ellentmondásos híreket közöltek arról, meddig kell megszabadulni a fel nem használt pirotechnikai eszközöktől. Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője szerint a jogszabály nem szab meg határidőt, az előírás szerint haladéktalanul vissza kell vinni az el nem durrogtatott termékeket. Hogy mi a haladéktalan, az persze szubjektív. Kincses szerint egy hét, vagyis aki munkaidőben nem tudott megszabadulni a tűzijátékától, a hétvégén még megteheti.

Az egyik budapesti nagyáruház parkolójában csak egy körbekerített részből lehet arra következtetni, hogy itt valamikor pirotechnikai eszközöket árultak. Ki is írták, hogy a helyszín tűz- és robbanásveszélyes, ám a közelben senkit se találtunk. Kincses szerint ebben az esetben a terméken feltüntetett forgalmazóhoz lehet fordulni. Ha valamiért ez problémás – például az ország másik végében van a cég székhelye –, akkor legvégső esetben akár a legközelebbi rendőrkapitányságra is bevihetjük a pirotechnikai eszközt. Ha valakinél mégis találnak ilyesmit, akár százezer forintos büntetésre is számíthat. Kincses szerint emellett azért sem érdemes bespájzolni jövő szilveszterre, mert magánszemélyek nem tudják megfelelően tárolni ezeket a termékeket.

Kétszáz petárdázó

November 28. és január elseje között több mint egymillió egyszázezer petárdát, illetve más pirotechnikai eszközt foglalt le a rendőrség. Ezeket már az óévben elkezdték megsemmisíteni. Összesen kétszáz petárdázó ellen indítottak eljárást, ám az csak hetek múlva, a szabálysértési eljárások lezártakor derül ki, hogy pontosan mennyi bírságot szabtak ki rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!