Friss hírek

2006.01.16. 12:11

Juscsenko népszavazást akar kiírni

Az ötletet sem fő koalíciós szövetségese, a szocialista Olekszandr Moroz, sem az ellenzékbe vonult volt kormányfő, Julija Timosenko nem támogatja.

BAMA

Viktor Juscsenko a hétvégén egy tévéinterjúban tett ígértet a népszavazás kiírására. Hozzátette, hogy a referendumot a március végi parlamenti választások után készül kiírni, hogy azt ne zavarhassa meg a választási kampány, jelenti a CENA hírügynökség. Az elnöki jogköröket a parlament javára szűkítő alkotmánymódosítást a narancsos forradalom idején, 2004. december 8-án fogadta el a parlament, kompromisszumként egy csomagban az elnökválasztások tisztaságát szavatoló törvénymódosítással. A jogszabály idén, január 1-jével lépett hatályba.

Juscsenko egykori forradalmi szövetségese, a menesztése után ellenzékbe vonult Julija Timosenko mindvégig ellenezte az alkotmánymódosítást, ám most a népszavazás ötletét nem támogatja. Szerinte a referendum megkésett, rögtön a forradalom győzelme utáni hetekben kellett volna kiírni, másrészt nem tartja kellően informáltnak a választópolgárokat a döntéshez.

Olekszandr Moroz, a szocialista párt vezetője – aki az elnök szövetségeseként is mindig a politikai reform mellett állt – leszögezte: nem hagyja, hogy Ukrajnában ismét visszatérjen a totalitárius rezsim, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!