Friss hírek

2006.01.05. 07:08

Gyurcsány Ferenchez fordult a MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a miniszterelnökhöz, a Nyilvánosság Klub pedig az országgyűlési képviselőkhöz fordult a minősített adatok védelméről szóló törvénytervezet ügyében.

BAMA

A CENA hírügynökség idézi a MÚOSZ Elnökségének Gyurcsány Ferenchez intézett levelét:

A kormány nevében a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Kiss Péter decemberben a Parlament elé terjesztette a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslatot, amelynek részletes vitája 2006. január 18-án lesz - áll a levélben, melyet a MÚOSZ elnökségének nevében dr. Eötvös Pál, a szervezet elnöke írt alá.

A tervezett új törvényi szabályozás érzékenyen érinti a sajtó egészének működését s az újságírók nyilvánosságot szolgáló tevékenységét, különösképpen a tervezet 17. §-ának 2. bekezdése, amely kimondja: „Aki minősített adatot bármely módon megismer, köteles azt titokban tartani.” A tervezett törvényi szabályozás arra a két fikcióra épül, hogy az állam a saját titkai minősítésében és megőrzésében korrekten és precízen (a szükséges gondossággal) jár el, illetve, hogy a hatalom a minősített adatok ügyében tisztességes magatartást tanúsít.

Azaz a törvénytervezet abból indul ki, hogy:

a.) Az állam szervei korrekt módon, csak a nemzeti érdeket képviselő ügyet és csak alapos indokkal nyilvánítanak védetté (valamilyen formában titokká).

b.) A szükséges gondossággal eljáró államtitokká nyilvánított ügyei nyilvánosságra kerülhetnek bűncselekmény elkövetése (pld. a titok ellopása, illetékesek bűnös közreműködése, bűnös hanyagsága, mulasztása) nélkül.

c.) Abból indul ki továbbá, hogy a hatalom gyakorlói a nyilvánosság előtt takargatni kívánt ügyeiket nem fedezik, rejtik el titokká nyilvánítással.

d.) A hatalom részesei a titokká nyilvánított ügyeket politikai előnyszerzés céljából nem szolgáltatják ki közvetlenül vagy közvetve a nyilvánosság fórumainak - olvashatjuk a levélben.

A MÚOSZ-nak a miniszterelnökhöz intézett leveléből kiderül továbbá: "A tervezett törvényi szabályozás demokrácia- és nyilvánosságellenes. Már eddig is gyakran indokolatlanul meghurcolt pályatársainkat további büntetőjogi fenyegetéssel bizonytalanítja el a nyilvánosság ellenőrző funkciójának segítésében, ezért a tervezett törvény ellen a leghatározottabban tiltakozunk" – írta a MÚOSZ Elnöksége nevében dr. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!