Friss hírek

2006.01.24. 18:17

Elutasították Gyurcsány keresetét

Másodfokon, jogerősen elutasította a Fővárosi Ítélőtábla Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keresetét, amelyben a Magyar Nemzet című újság elmarasztalását kérte egy sajtó-helyreigazítási ügyben - mondta el az MTI-nek a napilap ügyvédje.

BAMA

Karacs Mónika közölte: az ítélőtábla helybehagyta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság döntését. A kormányfő két szeptember végi írás - a Hazudott a miniszterelnök című és egy másik cikk - miatt perelte be a lapot.

A per előzménye, hogy a miniszterelnök 2005. szeptember 25-én a Klubrádió vendége volt, ahol a műsorvezető a Magyar Nemzetben megjelent cikksorozattal kapcsolatban kérdezte. Két nappal később a napilap "Hazudott a miniszterelnök" címmel közölt egy írást, amelynek szerzője azt írta: a II. kerület jegyzője cáfolta a miniszterelnök rádióban mondott szavait, és a Fittelina Kft. semmiféle kérelmet nem terjesztett elő az akkori Gyurcsány-villa melletti állítólagos iroda-beruházással kapcsolatban. A miniszterelnök keresetében annak megállapítását kérte, hogy egyetlen céget sem nevezett meg a rádióműsorban és nem állította, hogy a Fittelina tett volna ajánlatot ingatlan-vásárlásra.

A bíróság első fokon is elutasította a keresetet, mert azt nem találta alaposnak. A Fővárosi Bíróság december 8-i nem jogerős határozatában megállapította, hogy a felperes a rádióműsorban valóban nem nevezett meg egyetlen gazdasági társaságot sem, de nem is mondta el, hogy ha nem a Fittelináról volt szó, akkor melyik gazdasági társaságról. A bíróság szerint a műsorvezető egyértelműen a Fittelina-üggyel kapcsolatban tette fel a kérdését és a miniszterelnöknek lehetősége lett volna, hogy egyértelművé tegye a helyzetet. A napilap által levont következtetés pedig nem volt ellentétes a véleményalkotás elemi szabályaival. A cikk címével kapcsolatban a bíróság kifejtette: az Alkotmánybíróság szerint tényállítás formájában közöltek is minősülhetnek véleménynek, a közszereplőknek pedig a sértő, igazságtalan véleményeket is tűrniük kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!