Friss hírek

2006.01.12. 21:30

Átadta csirkéit az egykori török elnök

A laboratóriumi vizsgálatokból csütörtökre bebizonyosodott, hogy a harmadik török kisgyerek is madárinfluenza miatt halt meg. Indonéziában ma újabb áldozatot szedett a járvány.

BAMA

Törökországban tizennyolcra emelkedett a bizonyítottan madárinfluenzával fertőzött emberek száma, közülük hárman haltak meg, jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. A török hatóságok nagyszabású akcióba kezdtek a járvány megfékezésére, a lakosság azonban helyenként nem hajlandó elpusztítani a szárnyasokat.

Suleyman Demirel volt köztársasági elnök ankarai házának kertjében csütörtökön személyesen adta át megsemmisítésre ketrecben tartott tizenkét csirkéjét, hogy példát mutasson a fertőzött övezetben élő lakosságnak, amely a kártalanítás elmaradásától tartva rejtegeti az elpusztításra ítélt szárnyasokat. A mezőgazdasági minisztérium szerint járványmegelőző intézkedésként két hét alatt 355 ezer szárnyast semmisítettek meg Törökországban. Vadon élő madarakban és baromfikban Törökország több vidékén, főleg a szegény falvakban kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-változatát. Pillanatnyilag 15 fertőzött lakost tartanak számon. Fokozott elővigyázatosságra és az esetleges járványra való felkészülésre szólították fel a Törökországgal határos országokat az Európai Unió járványügyi szakértői mai brüsszeli válságtanácskozásukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!