Friss hírek

2006.01.07. 18:08

Aratott a halál Fejér megyében

Két férfi és egy 21 éves lány vesztette életét abban a szombat hajnali halálos tömegszerencsétlenségben, amikor egy menetrend szerinti Volán autóbusz megcsúszott a jeges úton.

BAMA

Ma reggel szinte azonos időben volt az a két baleset, amelyben összesen hét ember halt meg Fejér megye útjain. A Székesfehérvár közelében történt tömegszerencsétlenségben hárman vesztették életüket és mintegy huszan sérültek meg, amikor megcsúszott a 7-es főúton egy menetrend szerint közlekedő Volán autóbusz. A két férfi és egy 21 éves lány esetében a mentősök teljesen tehetetlenek voltak, mindhárman még a helyszínen meghaltak, közülük ketten az autóbusz alá szorulva. Az előzetes vizsgálatok szerint ők az ablakon eshettek ki. Egy súlyos sérülést szenvedett utast mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, őt délután is életveszélyes sérülésekkel ápolták. A többi szerencsétlenül járt utas közül hetet a veszprémi és a székesfehérvári intézményekben kezeltek. Késő délután a székesfehérvári Szent György Kórházból hazaengedtek a reggeli buszbaleset sérültjei közül tíz embert: valamennyien könnyebb sérülésekkel megúszták a szerencsétlenséget. Van köztük egy bordatörött utas is, aki saját felelősségére távozott. Székesfehérvárott a baleset négy súlyos sérültjét ápolják még. A többieket, vagyis három súlyos és egy könnyebb sérültet, a veszprémi kórházba kezelték az orvosok.

Erős István, az Alba Volán Rt. ügyeletese lapunknak elmondta: a menetrend szerinti járat Szabadbattyán felől haladt Székesfehérvár irányába, amikor a jármű vezetője Emmaróza közelében észrevette, hogy egy személyautó az árokba csúszott. A busz sofőrje – elmondása szerint – működésbe hozta a retardert, azt a műszaki berendezést, amely a fékpedál lenyomása nélkül lassítja le a buszt. A jármű a nem látható módon lefagyott úton megcsúszott, villanyoszlopnak ütközött, majd az oldalára borult. A autóbuszt délután Alba Volán telephelyére szállították, a teljes ellenőrzést hétfőn végzik el rajta – mondta Erős István. „Az előzetes megállapítások nem tartják valószínűnek azt, hogy műszaki probléma miatt következett be a baleset. „ Főleg azért sem, mivel az autóbusz ezen a héten esett át a szokásos műszaki vizsgálaton” – tette hozzá az autóbusztársaság ügyeletese. Kitért arra is: a járművön ugyan nem volt téligumi, de mindegyik autóbusz jó minőségű négy évszakos abroncsokkal van felszerelve. „Úgy tűnik, a téli gumi sem akadályozhatta volna meg a tragédiát, mivel a nagy felületű tükörjégen szinte minden abroncs hasonlóan viselkedik” – fejtette ki az ügyeletes. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a mentősök nagy erőpróbájának nevezte a szombat reggel történteket, hiszen a buszbalesettel majdnem egyidőben a 63-as főúton egy személyautó kisteherautóval ütközött. Innen további súlyos sérültek elszállításáról is gondoskodniuk kellett. Bodakajtornál előzés után csúszott meg egy autó, majd frontálisan ütközött egy kisteherautóval. A személygépkocsi mindhárom utasa a helyszínen meghalt, a kisteherautó egyik utasa kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe. Sz. Sz.

Életet menthetett volna az öv?

Az autóbusz utasainak életét minden bizonnyal megmentette volna a biztonsági öv, ám ennek használata csak májustól lesz kötelező a magyarországi távolsági buszokon. Az unió tagállamai saját hatáskörben dönthetik el, hogy a helyközi járatok esetében – ilyen volt az Emmarózánál szerencsétlenül járt busz is – kötelezővé teszik-e a biztonsági övet. A városi buszokat kivonták ebből a körből, mivel a gyártók szerint ebben a körben nem lehet megoldani az övek beszerelését. Minderről néhány hónapja döntöttek a tagországok szakminiszterei. A nemzeti közlekedésbiztonsági szervezetek üdvözölték a törvényjavaslat rendelkezéseit. Az előírások szerint biztonsági övekkel az unióban eddig is el kellett látni a buszokat, ám menetrend szerint közlekedő járatok esetében nem volt kötelező azok használata. Egy hatalmas buszon üldögélő utasnak hamis biztonságérzete van, s emiatt nem érzi szükségesnek a biztonsági öv használatát. Ütközésnél ez a hibás döntés az életébe kerülhet – mutatnak rá a szakemberek.

Utakat zártak le a négy baleset miatt

Fejér megyében négy baleset is volt reggel, a karambolok helyszínén dél körül már járható voltak az útak, forgalomkorlátozás nem volt. A 7-es, a 63-as, a 81-es úton és a székesfehérvári Móri úton órákig nem lehetett közlekedni a helyszínelés miatt. A rendőrség továbbra is óvatosságra inti a sofőröket, arra hívják fel az autósok figyelmét, hogy az utak jegesek a térségben. Akinek nem sürgős, egyelőre ne induljon el, az úton levők nagyon óvatosan, az útviszonyoknak megfelelően vezessenek.

 

 

 

Utakat zártak le a négy baleset miatt Fejér megyében négy baleset is volt reggel, a karambolok helyszínén dél körül már járható voltak az útak, forgalomkorlátozás nem volt. A 7-es, a 63-as, a 81-es úton és a székesfehérvári Móri úton órákig nem lehetett közlekedni a helyszínelés miatt. A rendőrség továbbra is óvatosságra inti a sofőröket, arra hívják fel az autósok figyelmét, hogy az utak jegesek a térségben. Akinek nem sürgős, egyelőre ne induljon el, az úton levők nagyon óvatosan, az útviszonyoknak megfelelően vezessenek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!