Friss hírek

2006.01.26. 10:50

A román államfő Magyarországot bírálta

Szerbia és Ukrajna mellett Magyarországot is bírálta Traian Băsescu román államfő az Európa Tanács (ET) szerdai strasbourgi ülésén elmondott beszédében. Szerinte ezek az országok messze nem bánnak olyan jól a területükön élő románokkal, mint Románia a saját területén élő nemzeti kisebbségekkel, mindenekelőtt a magyarokkal.

BAMA

Băsescu emlékeztetett arra, hogy a román alkotmány alapján a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok szervezeteinek akkor is joguk van egy képviselői helyhez a parlamentben, ha egyébként a választásokon nem érik el a mandátumszerzéshez szükséges szavazatszámot. Ennek köszönhető, hogy az RMDSZ mellett 19 nemzeti kisebbség van jelen a bukaresti törvényhozásban. Ezt a gyakorlatot Băsescu "mélységesen európai jellegűnek" nevezte, s ezzel párhuzamosan bírálta a szerbiai, ukrajnai és magyarországi helyzetet.

A román államfő – aki az emberi jogokkal, a demokratikus intézményrendszerrel foglalkozó Európa Tanács soros elnökeként szólalt fel az ET parlamenti közgyűlésének ülésén – a beszéd után Németh Zsolt fideszes képviselőnek, a magyar parlament külügyi bizottsága elnökének kérdésére válaszolva külön is kitért a romániai kisebbségek helyzetére. Băsescu újból kifejtette, hogy szerinte a kisebbségek védelme szempontjából a romániai az egyik legmodernebb rendszer, s európai szinten is elismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!