Friss hírek

2006.01.04. 21:57

A kínaiak már Cannes-ban is nyomulnak

Kínai lesz a zsűri elnöke az idei Cannes-i filmfesztiválon. Ő lesz az első a távolkeleti országból, aki megkapja a tekintélyes kultúrrendezvény e fontos posztját.

BAMA

A Szerelemre hangolva című film kínai rendezője, Wong Kar Wai lesz a május 17. és 28. között megrendezésre kerülő 59. Cannes-i Fesztivál zsűrijének elnöke, jelentették be szerdán a nemzetközi filmfesztivál szervezői. A leendő zsűrielnök azonban nem ismeretlen Cannes-ban. Első, még forgatókönyvíróként jegyzett alkotásával, a hongkongi televízió számára készült As Tears go by című filmmel már 1989-ben meghívást kapott a neves fesztiválra. Nyolc évvel később a már rendezőként Argentínában forgatott Édes kettes című filmért a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a Croisette-n. Az 1949 előtti Kínát felidéző, 2000-ben készült Szerelemre hangolva című filmje, illetve a 2004-ben forgatott, 2046 című alkotása egyöntetű kritikai és közönségsikert aratott. A kínai rendező megtiszteltetve érezte magát a cannes-i szervezők döntése nyomán, és kijelentette: "türelmetlenül várja, hogy a többi zsűritaggal együtt megoszthassa a kortárs mozi legnagyobb tehetségei által megalkotott álmokat". Egy régi kínai közmondást idézve hozzátette: "Soha nem tudjuk előre megmondani, honnan fúj a szél, de mindig nyitva kéne hagyni az ablakokat". Ezért Wong Kar Wai zsűrielnökként "a lehető legszélesebbre szeretné nyitni az ablakokat". A tavalyi Cannes-i Fesztiválon a zsűri Emir Kusturica elnökletével a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne A gyermek című alkotásának ítélte az Arany Pálmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!