Friss hírek

2006.01.20. 15:35

A férfiak örülnek a bűnös szenvedésének

Hogy a nők érzelmesebbek és lágyabb szívűek, mint a férfiak, azt régóta tudjuk tapasztalatból. Brit kutatók most tudományosan is kimutatták, hogy a két nem másképpen viszonyul embertársai szenvedéséhez.

BAMA

A londoni University College kutatói kísérletet végeztek, melyről a Nature című lapban számoltak be. Önkéntes férfi és női jelentkezőket kértek fel arra, hogy vegyenek részt egy Gazdálkodj okosan! jellegű társasjátékban, ahol pénzügyi döntéseket kellett hozni. Az ellenfelek olyan beavatottak voltak, akikkel az orvosok előre megbeszélték, hogy játék közben bizonyos titkos jeladásra csaljanak, máskor meg játsszanak becsületesen. Eközben a beavatottak enyhe áramütéseket kaptak. A nem beavatott kísérleti alanyok tehát azt látták, hogy játékbeli ellenfeleik időnként igazságosan, máskor igazságtalanul kapnak büntetést. A nem beavatott résztvevők agyműködését eközben az orvosok műszerrel mérték. Az derült ki, hogy amikor a "becsületesek" kaptak büntetést, akkor mind a férfi, mind a női kísérleti alanyok agyának az a része vált aktívvá, amelyik az együttérzés és a sajnálat érzését váltja ki, tehát nemtől függetlenül sajnálták az ártatlanul szenvedő játékostársukat. Amikor a "csalók" kaptak büntetést, a nők agya ismét együttérzést jelzett, tehát még a bűnösöket is sajnálták a szenvedésük miatt. A férfiakból azonban a csalók büntetésének látványa nem együttérzést, hanem kifejezetten örömöt váltott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!