Friss hírek

2006.01.04. 16:59

A biztosító nem fizet a belvíz okozta károkért

Magyarországon, akárcsak Európában, a biztosító nem fizet a belvíz okozta károkért. Egészen egyszerűen azért nem, mert az előre látható, tudható eseménynek számít. Márpedig a Magyar Biztosítók Szövetségének ügyvezető főtanácsosa, Szekulesz Judit szerint a biztosító csak a váratlan események miatt kialakult károkért vállal fedezetet. „Valamikor még voltak jól működő, belvíz elvezető csatornák az országban. Ezeket betemették, nem figyelnek rájuk, nincsenek kellően karbantartva. Ez tehát az önkormányzatok felelőssége, és nem számít biztosítási események” – hangoztatja.

Dreissiger Ágnes

A hazánkban kialakult belvízhelyzet azonban komoly károkat okoz. A napok óta tartó esőzések és havazások miatt több helyen már másodfokú készültséget rendeltek el. Érden ötven lakóház pincéjéből szivattyúzták a vizet. A helyzetet nehezíti, hogy előbb 30 centi hó hullott, majd szakadt az eső, s a fagyott talaj nem volt képes magába szívni a vízmennyiséget. Sok esetben ráadásul a lakosság elmulasztja a ház előtt lévő átereszek kötelező karbantartását, s nem ritkán az árkokat is betömik, hogy kocsibejárót alakítsanak ki a helyén – mondta Szokol Hubert, a városüzemeltetési osztály vezetője az MTI-nek. Állítólag még ebben a hónapban elkészül egy átfogó rendezési terv a hasonló helyzetek megelőzésére, s az érdi önkormányzat elhatározta, hogy az átereszek tisztán tartását célzó ellenőrzéseket is szigorítják a jövőben.

„A víztársulásoknak a tagok tagdíjat fizetnek, pont azért, hogy az ilyen helyzetekben legyen miből finanszírozni a helyreállítást. Sokan viszont arra való hivatkozással nem fizetnek, hogy a társulások semmit nem tesznek az érdekükben. Állami segítség nélkül persze nehéz a károkat enyhíteni” – foglalja össze a helyzetet a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének alelnöke, Bagi Béla. Hozzáteszi, hogy a kártalanításnál általában már beszáll az állam, ám szerinte szükség lenne egy olyan konstrukcióra, amelyben nem csak az érintettek fizetnének, hanem legalább 50 százalékban az állam is, hiszen ez adna garanciát a gazdáknak.

Az Alsó- Tisza- vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizg) vezetője, Dobi László lapunknak úgy nyilatkozott, belvíz esetén az üzemek és az önkormányzatok, valamint a társulatok kezelésében lévő csatornáknak, illetve az állami főművek elvezetőinek is rendben kell lennie ahhoz, hogy hatásosan és gyorsan lehessen kezelni a kritikus időszakot. Ezek a fenti sorrendben gyűjtik össze és vezetik el a csapadék és hólevet. Ha kedvező lenne a folyók vízállása, akkor nem kellene szivattyúkat használni, ám most, hogy minden tetőzik, szükség van a gépek segítségére. „Az elmúlt három napban összesen egy millió köbmétert emeltünk már a területeinkről a folyókba” – mondta Dobi László. Hozzátette: mivel két-háromszáz méter mélyről szállítják fel a vizet, a belvíz az egészségre semmilyen káros hatással nincsen.

Szerdára tetőzött a Tarna, így az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a folyó gátjain az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Január 3-án jelentős árhullám indult el a Tarna Heves megyei szakaszán, kedden ezért kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi  készültséget. Több településen veszélyeztet házakat a belvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az önkormányzat és a katasztrófavédelemi szakemberek közösen tisztítják az árkokat. A vízelvezető árkokat is meg kell tisztítani, hogy a víz gond nélkül lefolyhasson, illetve hogy az elöntött területről a szivattyúk átemeljék a csapadékot. A Nyékládházán az elolvadt hólé, a feltorlódott víz 12 lakóépületet veszélyeztetett; a településen a polgári védelem az érintett házakat homokzsákokkal veszi körbe, szivattyúzik, illetve a csapadékvíz-elvezető árkok akadálymentesítésével, tisztításával és a víz elterelésével segíti a lakókat.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerdán bejelentette, jelenleg 385 kilométer hosszan tartanak fenn árvízvédelmi készültséget magyarországi folyószakaszokon, és összesen 40 ezer hektárnyi területet érintenek a belvízgondok. Első fokú árvízi készültség a Zagyván, a Tarnán és a Kettős-Körösön, míg másodfokú riadó a Zagyván lépett életbe. A miniszter azt is hozzátette, jelentősebb árhullámok már tetőztek és levonultak, komolyabb utánpótlást nem várnak a következő napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!