Friss hírek

2005.12.18. 14:42

WTO-csúcs: kompromisszum született

Egy újabb kompromisszumos javaslat értelmében az agrárexporthoz nyújtott európai uniós támogatások 2013-ban szűnnének meg.

BAMA

Újabb kompromisszumos tervezet született a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Hongkongban folyó tárgyalásain annak érdekében, hogy eredményesen záruljanak a miniszteri megbeszélések. Az új javaslat értelmében az agrárexporthoz nyújtott európai uniós támogatások 2013-ban szűnnének meg. A miniszterek az egyeztetés eddigi sikertelenségét azzal is próbálják enyhíteni, hogy jövő április 30-ában határoznák meg a kereskedelem teljes liberalizációjára vonatkozó tárgyalási forduló lezárását jelentő megállapodás végleges szövegének határidejét. Az elképzelések szerint a fejlett országok 2008-ra felszámolnák a fejlődő államok által exportált termékek vám- és mennyiségi korlátozásait, bár bizonyos termékek esetében ez alól az Egyesült Államok és Japán kivételt élvezne. A hongkongi tárgyalások során a fejlődő világ országainak igényeit nem elégítették ki az Európai Unió elképzelései a közösségi exporttámogatások csökkentéséről. Szombaton kompromisszumos javaslatként az fogalmazódott meg, hogy a szubvenciókat 2010-ben számolja fel az EU. Ezt a határidőt a közösség elfogadhatatlannak tartja. Arról egyetértés született, hogy a fejlett országok vámmentesen és kvótamentesen engedjék be a legszegényebb országok termékeit.

A tiltakozások miatt eddig 97-en sérültek még 900 embert vettek őrizetbe. A helyi rendőrség pedig felhívással próbálja megakadályozni, hogy egyre többen csatlakozzanak a tüntetőkhoöz. (info rádió)

Ezek is érdekelhetik