Friss hírek

2005.12.16. 17:46

Szülőföld Alap: barátoknak is jutott pénz?

Elégedetlenek a Szülőföld Alap támogatási pénzeivel a határon túli magyar vezetők. Sokan azt kifogásolják, hogy az egymilliárd forintos keretből főleg a jelenlegi kormánnyal jó kapcsolatot ápoló személyek érdekeltségi körébe tartozó szervezetek járnak jól.

Lukács János - Szakács Árpád

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Közösség (KMKK) elnöke elmondta, az oktatási és média célokra elosztható 90 millió forintból 75 milliót a KMKK ellenlábasa, a magyar kormány által favorizált Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kapta. Megjegyezte, hogy a beregszászi magyar főiskolát eleve kizárták az oktatási támogatásból való részesedésből, a legnagyobb pénzösszegekről döntő Szülőföld Tanácsba pedig egyeztetés nélkül szintén az UMDSZ alelnöke került.

Erdélyben is jól jártak a magyar kormánypártokkal jó viszonyt ápoló magyar vállalkozó-politikusok. A romániai magyar nyelvű média támogatására kiutalt 70 millió forint több mint tíz százalékát például Verestóy Attila RMDSZ-szenátor többségi tulajdonában lévő lapoknak (Erdélyi Riport, Új Magyar Szó) juttatta az alap kulturális, szociális, egyházügyi és média kollégiuma. Az átlag felett kapott még a Frunda György érdekeltségi körébe tartozó Rádió Ga-ga és a Borbély László RMDSZ-alelnök nevéhez kötődő Bernády Alapítvány is.

Ugyancsak kritikák illették a dévai Geszthy Ferenc Társaság támogatását (90 millió forint), amely idén szeptemberben indította be a Hunyad megyei Téglás Gábor Iskolaközpontot. Déván már évek óta sikerrel működik a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított magyar iskola, így a bírálók szerint egy másik szórványvárosban nagyobb szükség lett volna az új iskolára, és nem is biztos, hogy a Hunyad megyei magyarság „elbír” két, ekkora méretekkel rendelkező központot. Duray Miklós felvidéki politikus tegnap azt közölte: az alapból elérhető pénzek túlságosan el lettek aprózódva, hiszen több mint négyszáz pályázatot hagytak jóvá.

A Szülőföld Alapot a Gyurcsány-kormány hozta létre idén januárban azzal a céllal, hogy a „szülőföldön való boldogulását segítse” a határon túli magyaroknak.

Ezek is érdekelhetik