Friss hírek

2005.12.17. 16:34

Nyomás nehezedik Szerbiára

Carla del Ponte, a hágai törvényszék főügyésze az ENSZ Biztonsági Tanácsnak csütörtökön beterjesztett jelentésében úgy értékelte, hogy rosszabbodott Szerbia és Montenegrónak a hágai törvényszékkel való együttműködése.

BAMA

Carla del Ponte jelentésében az áll, hogy nincsenek megbízható információk Radovan Karadzsicsról és Ratko Mladicsról, nem történtek komoly kísérletek arra, hogy megállapítsák hollétüket és letartóztassák őket. Egy ilyen jelentés után a politikusok egyetértenek abban, hogy Szerbiára ezentúl nagy nyomás nehezedik majd.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Borisz Tadics
[/caption]Borisz Tadics szerb elnök úgy nyilatkozott: egyértelmű, hogy a törvényszékkel való együttműködésért a kormány a felelős, továbbá hogy a nyilvánosságnak és a Biztonsági Tanácsnak is meg kell mondania, hogy a jelentés miért értékelte ennyire elégtelennek a Hágával való együttműködést. A háborús bűnökkel vádoltaknak a törvényszéken kell megvédeniük becsületüket, nincs más igazság. Valamennyi minisztériumban mindent meg kell tennünk nemzetközi kredibilitásunk javítása érdekében.

Tadics szerint minden miniszter, a polgárok és az ellenzék egyaránt tisztában vannak azzal, hogy a Hágával való eredményes együttműködéstől függ az ország bekapcsolódása a nemzetközi integrációba, ettől függenek a külföldi beruházások és az életszínvonal javulása, írja mai számában au Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap.

Ezek is érdekelhetik