Friss hírek

2005.12.21. 10:01

Napi egymillió dollár büntetés a sztrájkért

Dühös kirohanással ítélte el kedden délután New York polgármestere a sztrájkoló közlekedési dolgozókat. A munkabeszüntetést szervező szakszervezetet gyorsított eljárással napi egymillió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság.

BAMA

Michael Bloomberg főpolgármester tegnap szabályosan lehordta a sztrájkot szervező szakszervezetet és a közlekedési vállalat dolgozóit, amiért „hátat fordítottak” városuknak, és az ünnepek előtti csúcsforgalmas időben megbénították az amerikai metropolis életét. A szakszervezet azonban nem egyszerűen „csúnyán” viselkedik, hanem törvényt is sért, mivel a helyi jogszabályok szerint a közlekedési dolgozóknak nincs joguk önkényesen beszüntetni a munkát. New York állam és város vezetőségének nyomására az ügyben eljáró bíró megfelelően kemény büntetést szabott ki tegnap a rohamtempóban lefolytatott eljárás során: napi egymillió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a közlekedési dolgozók szakszervezetét. A főpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy addig nem hajlandó tárgyalni az érdekképviselettel, amíg a dolgozók nem veszik fel újra a munkát. A közlekedési vállalat vezetősége pedig úgy döntött, minden sztrájkkal töltött nap után három napi bért fognak levonni a munkát megtagadóktól.

A szakszervezet vezetői szerint helyi idő szerint legkorábban ma délután tudnak leülni tárgyalni a vállalatvezetéssel a célul kitűzött béremelésről és egyéb kedvezményekről, és legjobb esetben pénteken jutnak el a megegyezésig. A polgármester számításai szerint minden sztrájknap 440-660 millió dollár veszteséget jelent New York városának, nem beszélve a közlekedésükben akadályozott lakosok káráról.

Ezek is érdekelhetik