Friss hírek

2005.12.01. 13:32

Elfüstölték a csempészett cigiket

Cigaretta megsemmisítési napot tartottak a vámosok, amely közel húszmillió szál elégetésével zárult. A csempészek egyre furfangosabbak, de a vámraktárak is dugig vannak a lefoglalt kartonokkal.

Vég Márton

Szomorú napja volt tegnap a dohányosoknak. Legalábbis a füstölők azon hányadának, akik tudtak a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) csütörtöki akciójáról. A vámosok ugyanis cigaretta megsemmisítési napot tartottak a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű rákospalotai telepén. Természetesen csak az illegálisan hazánk területére csempészett dohányáruk váltak a lángok martalékává, a zárjegyes kartonok továbbra is fellelhetők a boltokban.
„A mai napon a dél-alföldi régióban működő vámszervek által lefoglalt, több mint százezer karton cigaretta megsemmisítését végeztük el darálás, majd égetés útján” – mondta Sipos Jenő. A VPOP szóvivője hozzátette, hogy a tegnapi akciót még további alkalmak követik, így összesen hatszázezer karton bagó válik hamuvá. Mivel egy kartonba kétszáz szál cigarettát csomagolnak, így kiszámítható, hogy a vámosok közel százhúsz millió szál cigi elszívásától mentik meg az emberiséget, ez esetben a magyarokat.

„A csempészek sohasem adják fel, és egyre furfangosabbak. Ha kis tételt próbálnak áthozni a határon, akkor általában a pótkerékbe, üzemanyagtartályba rejtik az árut, vagy egyszerűen a testükre ragasztják” – ismertet néhány módszert Sipos Jenő. A nagyobb fogások persze a kamionok, teherautók rakteréből kerülnek elő. Ilyenkor a hivatalos papírokban is feltüntetett szállítmányt használják fel álcázásul. „Például gyakran előfordul, hogy a szállítólevélen faáru szerepel, de a tüzetes átvizsgálás során kiderül, hogy nem csak léceket szállít a sofőr” – mondta a szóvivő.

A csempészek természetesen keleti irányból próbálkoznak, így elsősorban az ukrán és a román határnál kell résen lenniük a vámosoknak. Záhonynál és Tiszabecsnél szinte mindennapos esemény a lefoglalás, nem ritka a harminc-negyven ezer karton egyszerre történő lekapcsolása sem. „Szépen telnek a vámraktárak, így a megsemmisítésről is gondoskodni kell, ez egyébként törvényi kötelezettségünk is” – hangsúlyozta Sipos Jenő.

Míg 2000-ben csak négyszáz ezer karton cigarettát foglaltak le a vámosok, idén már az egymilliót is meghaladja ez a mennyiség. Azt nem lehet tudni, hogy ez hányada a mégiscsak becsempészett és értékesített mennyiségnek. A tegnapi budapesti megsemmisítést egyébként a Magyar Dohányipari Szövetség finanszírozta, így a magyar államnak egy fillérjébe sem került a cigik elfüstölése.

Ezek is érdekelhetik