Friss hírek

2005.12.07. 14:11

Az EU nem avatkozik be az ukrán-orosz gázvitába

Az Európai Unió nem szándékozik beavatkozni az orosz-ukrán gázvitába – jelentette ki Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért és szomszédságpolitikáért felelős tagja kedden, a BBC ukrán adásának adott nyilatkozatában.

BAMA

Az orosz Gazprom állami vállalat nemrég felszólította az EU-tagállamokat, gyakoroljanak nyomás Kijevre, hogy Ukrajna elfogadja a tranzitfeltételek megváltoztatását, illetve beleegyezzen a gázár megemelésébe, különben - Moszkva figyelmeztetése szerint - veszélybe kerülhet az Európába irányuló gázszállítás, jelenti a CENA hírügynökség.

Az EU-biztos viszont kijelentette, hogy a kérdés rendezése csakis a két érintett fél, Oroszország és Ukrajna ügye, erre nekik kell megoldást találniuk. Emlékeztetett arra, hogy múlt csütörtökön Kijevben járt. Mint mondta, Viktor Juscsenko ukrán elnök ígéretet tett neki arra, hogy folytatódnak a tárgyalások a vita rendezése érdekében.

Benita Ferrero-Waldner hozzáfűzte, tisztában van azzal, hogy a vita rendezése nem könnyű, de bízik abban, hogy a felek végül egyezségre jutnak. Az EU nem avatkozik be az ukrán-orosz gázvitába 2005. 12. 06. 16:00 Ukrajna Kijev, Ukrajna Az Európai Unió nem szándékozik beavatkozni az orosz-ukrán gázvitába – jelentette ki Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért és szomszédságpolitikáért felelős tagja kedden, a BBC ukrán adásának adott nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetik