Friss hírek

2005.11.28. 14:00

Tüntetés a Suzuki-gyárban

Esztergomban a városba települt Suzuki autógyártó fizikai dolgozói lassabban haladó szalagokat, nyolcórás munkaidőt, szabad szombatot, legalább tíz nap egyben kivehető szabadságot és szakszervezetet követelnek.

Rafael Balázs

A Liga szakszervezetek tiltakozó akcióba kezd az autógyárban dolgozók érdekeiért. A szakszervezetek azt követelik, hogy Esztergomban és az országban másutt is, a vállalatok emberi munkakörülményeket teremtsenek a munkavállalóknak. Követelésüknek december elsején adnak nyomatékot, az üzem előtt tüntetést rendeznek: műszakváltáskor, délután 14–16 óra között szórólapokat osztanak a távozó és az érkező autógyári munkásoknak.

A csütörtöki tüntetés jelmondata: A mi autónk, a mi munkavállalóink. Dr. Fórián István vezérigazgató-helyettes és Tihanyi Tamás kommunikációs igazgató hangsúlyozta: ők betartják a vonatkozó jogszabályokat. A társaságnál a törvény által engedélyezett 8 hetes munkaidőkeretet alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a napi 8 órás munkaidőnek és pihenőidőnek, valamint a szabad szombatoknak 8 hét átlagában kell teljesülniük. A termelés összehangoltságot, folyamatosságot és speciális munkabeosztást követel. A leállásokkal kapcsolatban állítják: egy leállás akár két-három hétig is eltarthat; ezt a pihenőidőt valóban ledolgoztatják a munkásokkal, de erről mindenki időben tudomást szerez egy munkaidőnaptárból. Egyértelmű, hogy minden munkavállalónak jár a szabadság, ki is adják, de a gazdasági érdekek megkívánhatják azok átütemezését. Elmondták: a karácsonyi jutalommal együtt szabadságot sohasem fizetnek ki, az ütemterv szerint a ki nem vett napokat mindenképpen kiadják. Igaznak tartják a vezetők, hogy volt gond a mellékhelyiségekkel, ám az ÁNTSZ megkövetelte módon mobil vécéket hoztak a gyárba.

Az esztergomi üzemben jelenleg sok az építkezés, késtek némelyik szociális blokk átadásáával. Nem létezik Suzukis kollektív szerződés, mivel azt csak a szakszervezet köthetne. A termelés indulásakor volt kezdeményezés érdekképviselet létrehozására, de az elhalt, befejezte működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!