Friss hírek

2005.11.28. 17:55

Luxushülyék a Parlamentben

Valóságos harc bontakozott ki a Fidesz és az MSZP között a decemberi parlamenti kampányharcban, hogy ki tesz többet azért, hogy csökken a villamosenergia lakossági ára.

Éber Sándor

„Nem lesz lakossági elektromos áram- és gázáremelés, a gyógyszerekért sem kell többet fizetni 2006. január elsejétől” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc mai parlamenti felszólalásában. A miniszterelnök hangoztatta, hogy az áfacsökkentés miatt kevesebb lesz a lakossági áram díja, s a gyógyszergyártókkal kötött megállapodásnak köszönhetően egy százaléknál magasabb gyógyszeráremelésre sem kell számítani. A kormányfő elmondta, hogy az árcsökkentés érdekében már hetek óta egyeztetnek az energiaszolgáltatókkal.

„Aki energiaárakról beszél annak felelősségteljes politikusnak kell lennie, egyszerre kell figyelembe vennie az ellátás biztonságát, az árakat és a magyar ipar fejlődését” – hangoztatta a miniszterelnök. Gyurcsány szokásához híven felsorolta az MSZP-SZDSZ koalíció eredményeit: 13. havi nyugdíj és nyugdíjkorrekció, minimálbér emelése, hozzáigazítása a létminimumhoz, a bevezetendő babakötvény, s Zengő ügyében nem titkosan, hanem a civil szervezetek tiltakozását figyelembe véve döntöttek a lokátor ügyéről. A kormányfő most sem felejtette el, hogy az előző kormány munkáját összehasonlítsa a jelenlegi kabinetével, s elemzése szerint természetesen a Gyurcsány-kabinet jobb eredményeket ért el, s többet tett az emberekért.

A miniszterelnök azt a vívódását is megosztotta a Tisztelt Házzal, a liberálisokkal is vitája van, amikor kijelentik, hogy a piac mindent megold. A konzervatívokkal sem ért egyet, mivel azok azt hangoztatják, hogy piac nélkül is van modern Magyarország. A miniszterelnök egyébként arról is vizionált, hogy Magyarország gyógyszer- és biodízelgyártó nagyhatalom legyen. A kormányfő azt nem említette, hogy Magyarországon az adószabályok büntetik a biodízel használatát.

Az MSZP reményei szerint a kormányfő után Gál J. Zoltánnak kellett volna romba döntenie Orbán Viktornak az energiaszolgáltatók luxusprofitjának letörésére tett múlt heti javaslatát. A szocialista politikus emlékeztetett: 2001-ben az Orbán-kabinet döntött a „fogyasztók kárára”, azzal, hogy lemondtak a villamosenergia értékesítési árának szabályozási jogköréről. Az MSZP-s honatya azt nem említette, hogy akkor az SZDSZ húsz képviselője szintén megszavazta a villamosenergia hatósági árának megszüntetését. Az MSZP a jogkört törvénymódosítással kívánja visszaállítani. Gál szerint a Fidesz elnöke félrevezette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy Ausztriában a kisfogyasztók számára olcsóbb az áram, mint Magyarországon.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] fotók: Kiss Attila
[/caption]Orbán: 10 százalékkal csökkenjen az áram ára
Orbán Viktor nem vette fel az elé dobott kesztyűt. Amíg az MSZP Gyurcsány Ferenc vezetésével keményen bírálja az Orbán-kormány munkáját, s sorolja kormányának eredményeit, a Fidesz elnöke szakított korábbi konfliktuskereső politikájával. Orbán a higgadt, negatív kampányt kerülő, nemzeti kompromisszumokat elérni kívánó politikus képében mutatkozott be. „2006. március elsejétől csökkentsük tíz százalékkal a villany árát” – javasolta. Orbán szerint 22 százalékos luxusprofitjuk van az erőműveknek.

Az ellenzék vezetője maga is találkozik az energiatermelőkkel, s mivel a kormányzat és az Európai Unió is vizsgálódik az áram árának ügyében, ezért Orbán nem tartja lehetetlennek, hogy megállapodás születik az árcsökkentésben. Deutsch Tamás később azt hangoztatta, hogy az MSZP nem támogatja pártvezérének javaslatát. a fideszes honatya szerint az unió 25 tagországából 19-ben olcsóbb a villamosenergia, mint Magyarországon. Az utóbbi években pedig 40 százalékkal emelkedett a lakossági villamosenergia ára.

„2001 decemberében a villamosenergiáról szóló törvény módosításakor az Orbán-kormány előterjesztésére a parlament megerősítette a kabinet villamosenergiával kapcsolatos hatósági árszabályozási jogosítványait. Az elmúlt több mint három évben a Medgyessy-Gyurcsány-kormány azonban nem élt ezzel a lehetőséggel” – jelentette ki Deutsch Tamás. A Fidesz minden javaslatot hajlandó támogatni, amely a villamosenergia lakossági árának legalább tíz százalékos csökkentéséhez vezet, és figyelembe veszik az általuk benyújtott országgyűlési határozati javaslatban megfogalmazottakat.

„Be kell fejezni az átverés politikáját” – reagált Orbán felszólalására Gyurcsány. Az ellenzék soraiban erre tapsvihar tört ki. A kormányfő egy táblázatot mutatott fel az ülésteremben, amelyen a rendszerváltás óta az államadósságok növekedését mutatták ki a kormányok alatt. Gyurcsány adatai szerint az MDF-kabinet idején 182, a Hon-éra alatt 60, az Orbán-kormány idején 49, míg az MSZP-SZDSZ koalíció működésének idején csak 46 százalékkal nőtt az államadósság.

A kumplileves, az krumplileves
„Luxushülyék azok, akik ugyanezt a szót ismételgetik” – unta meg Kuncze Gábor az árcsökkentési versenyt. Az SZDSZ elnöke tiszta versenyfeltételeket sürgetett a piacon, s nagy problémának vélte, ha az állam rosszul szabályoz és korlátozza a versenyt. Kuncze hangsúlyozta, hogy 1998-ban a Fidesz egyszeri, nagyarányú, radikális adó-, és járulékcsökkentést, a privatizációs intézkedések felülvizsgálatát az energiahivatalban, az árak csökkentését ígérte, de kormányzásuk idején ebből semmit sem valósítottak meg. „A krumplileves legyen krumplileves” – idézte fel Kádár János örökbecsű mondatát a szabad demokrata honatya. Kuncze szerint a garancia törvény és a nemzeti minimum emlegetésével politikai pilótajáték folyik. A választókat pedig félrevezetik a választások megnyerésének érdekében.

Rozi néni bevonult a Parlamentbe
A napi rend előtti felszólalásokban egy újabb szereplő vonult be a Parlament történetébe: Rozi néni. Dávid Ibolyának Kisszékelyen panaszkodott egy nyugdíjas asszony, hogy a kormány nem foglalkozik a vidéken élőkkel. „A kormány panelprogramot ígér és gázárakról beszél, miközben nem foglalkozik azok problémáival, akik vályog-, vagy családi házakban élnek, s fával tüzelnek. „A vidék megtartó ereje soha nem látott mélységbe süllyedt” – mondta az MDF elnöke Gyurcsány felszólalására reagálva. Dávid Ibolya azzal is vádolta a miniszterelnököt, hogy háttérbe szorítja a középosztályt.

Az MDF elnöke szerint latin-amerikai társadalmi viszonyok alakulhatnak ki az országban Gyurcsány Ferenc viszontválaszában közölte, hogy Dávid Ibolya pontatlanul idézte véleményét. A miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány legtöbb programja intézkedése pont a középosztály érdekeinek kedvez. Azonban a társadalompolitikában a leszakadók felé kell fordulni, a teljesítménymetszetben pedig az elől haladókat kell támogatni. Kiszékelybe pedig azt üzente Rozi néninek a kormányfő, hogy a Medgyessy- és a Gyurcsány-kabinet tette a legtöbbet a nyugdíjasokért. „Míg az Orbán-kormány alatt 17,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak, addig az MSZP-SZDSZ koalíció ideje alatt 28 százalékkal. Visszaadtuk az előző ciklusban ki nem fizetett 19 ezer forintot, bevezették a 13. havi és a méltányossági nyugdíjat” – hangoztatta a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!