Friss hírek

2005.11.09. 12:04

A NATO és az EU vigyáz Koszovóra

Az Európai Unió és az Észak-Atlanti Szövetség képviselői nem formális találkozót tartottak a Koszovó leendő státusára vonatkozó tárgyalások megkezdése előtt. A találkozó elsődleges célja az volt, hogy meghatározzák a NATO szerepét a küszöbön álló érdekegyeztetések során.

BAMA

A belgrádi B92-es Rádió és Televízió információi szerint a NATO nem fogja követelni, hogy képviseltesse magát a tárgyalóasztalnál, azonban mindenképp szeretne a tárgyalások egyik megkerülhetetlen tényezőjévé válni a Koszovóban állomásozó nagyszámú hadereje miatt. Nicholas Burns, amerikai diplomata figyelmeztetett, hogy a NATO kész bevetni haderejét is annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy bárki erőszakosan nyomást gyakoroljon a Koszovó leendő státusáról folytatandó tárgyalások kimenetelére.

 

Burns ezt az USA kongresszusának külügyi bizottsága előtt jelentette ki, a szenátorok pedig egyetértettek abban, hogy a tárgyalásokban részt vevő feleknek kompromisszumosan, de egymaguknak kell meghozniuk a döntéseket Koszovó sorsáról. Burns hozzátette még: "az USA jelenleg nem támogatja egyik elképzelést sem a tartomány jövőjéről. A tárgyalófeleknek kell definiálniuk, hogyan képzelik el Koszovó sorsát. Mi határozott álláspontot képviselünk, amelynek lényege, hogy figyelembe kell venni a tárgyalásokon, hogy Koszovó lakosságának 90%-át az albánok alkotják, akik Szlobodan Milosevics rezsimjének hatalma idején igen kemény megpróbáltatásokon mentek keresztül. Ők megérdemlik, hogy békében és biztonságban élhessenek. Ugyanez megilleti a szerbeket is, akiknek a száma ebben a térségben az utóbbi időben sajnálatos módon csökkenő tendenciát mutat. Biztosítanunk kell őket arról, hogy Koszovóban van nekik is jövőjük, s hogy meg tudjuk védeni a templomaikat, ingatlanjaikat, vagyonukat és örökségüket", mondta Burns.

Ezek is érdekelhetik