Friss hírek

2005.11.27. 16:37

A lelőtt képviselő családját üldözi a balsors

Testvérbátyja lőtte meg szombaton azt a Nógrád megyei MSZP-s országgyűlési képviselőt, aki a vadászaton történt baleset után a kórházban meghalt. Urbán Árpád szocialista honatyát a Balassagyarmat és Érsekvadkert közötti vadászterületen érte a végzetes, szívtájéki lövés.

Szakács Árpád

A politikust azonnal a balassagyarmati kórház intenzív osztályára szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a 63 éves Urbán Árpádot 73 éves bátyja lőtte meg. Hozzátette: a testvérek nem látták egymást, miközben hajtották a vadakat. Amikor a vaddisznók kiszaladtak a földútra, az idősebb testvér oldalra fordulva lőtt, és öccsét találta el. A baleset körülményeit a Nógrád Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal vizsgálja, a helyszínelést a rendőrség végezte. Az elhunytat az Országgyűlés saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Lendvai Ildikó frakcióvezető és Hiller István MSZP-elnök közös közleményben fejezte ki részvétét a tragédia miatt. Urbán Árpád országgyűlési képviselő halálával súlyos veszteség érte a szocialista pártot, amelynek 1989-től tagja és elkötelezett politikusa volt – áll a dokumentumban.

Az Urbán családot üldözi a nem mindennapi balsors: információnk szerint 1996-ban Urbán Árpád másik fiútestvére szenvedett halálos balesetet. A szerencsétlenül járt férfit saját unokaöccse, a mostani vadászbalesetet okozó testvér fia ütötte el a mintegy húszezres lélekszámú Balassagyarmat egyik forgalmas utcáján. Az akkori helyi híradások szerint a gázoló, vendéglőt üzemeltető férfi egész éjszaka dolgozott, vendégeivel alkoholt is fogyasztott. Reggel hazafelé indulva a volánnál elaludt, így ütötte el saját nagybátyját, aki végül belehalt sérüléseibe.

Urbán Árpád 1942. január 26-án született a Nógrád megyei Ipolyvecén. 1967-ben diplomázott az egri tanárképzőn, és testnevelés-biológia szakos tanár lett. 1990 és 1994 között általános iskolai igazgató. 1995-ben kiegészítő diplomát szerzett a BME közoktatási vezetői szakán. Legutóbb az Őrhalmi Körzeti Általános Iskola igazgatójaként dolgozott. 1964 és 1985 között labdarúgó játékvezetéssel is foglalkozott, FIFA-kerettag. A Cserháti Vadásztársaság elnöke. 1994 és 1998 között, illetve 2002-től az MSZP parlamenti frakciójának volt a tagja. Az ifjúsági és sportbizottság és az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagjaként dolgozott.

Októberben milliárdos volt az áldozat

Több mint egy hónappal ezelőtt Bócsi András milliárdos vállalkozó szenvedett halálos balesetet Nógrádban. Őt is az egyik társa ölte meg. A vadász elmondása szerint egy vaddisznó mozgását látta a közelben, és 10 méterről, a golyós vadászfegyveréből leadott rá egy lövést, amely fejbe találta az üzletembert. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés miatt indított eljárást.

Ezek is érdekelhetik