Friss hírek

2005.10.18. 13:33

A londoni polgármester nem enged

BAMA

Fellázadt az USA londoni nagykövetsége és nem hajlandó megfizetni azt az extra díjat, melyet a London belvárosába beautózókra vetettek ki. A város nyakas főpolgármestere, Ken Livingstone azonban nem enged, úgy véli, nem tehet kivételt. Az angol főváros szivében 2003-ban jelölték ki azt a területet, ahol minden autós úthasználati díjat köteles fizetni. Ez kezdetben napi öt font ( 1850 forint) volt, idén július elején azonban felemelték napi 8 fontra, vagyis közel háromezer forintra. Az amerikai nagykövetség a fizetős zónában található, tehát alkalmazottai naponta kötelesek lennének fizetni. Az amerikaiak arra hivatkoznak, hogy a nemzetközi diplomáciai egyezmények értelmében a diplomatáknak nem kell megfizetniük a helyi adókat azokban az országokban, ahol szolgálatot teljesítenek. A londoni főpolgármester azonban azt állítja, szó sincs adóról, ez egyfajta úthasználati díj, amely mindenkire vonatkozik. "Ha egy brit diplomata amerikai autópályán utazik, természetesen kifizeti az úthasználati díjat vagy a parkolási díjat a nagyvárosokban", érvelt. Az amerikaiak viszont a július eleji tarifaemelésből arra a következtetésre jutottak, hogy itt üzleti érdekek dolgoznak, és ha egy díjat bármikor emelgetni lehet, akkor az bizony nem más, mint adó. A meccs egyelőre döntetlenre áll. A városvezetés bírósághoz kíván fordulni, az amerikaiak jelezték, hogy novemberben hajlandók leülni megvitatni a problémát. (USA Today)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!