Friss hírek

2005.03.02. 13:32

Nem engedélyezett az a növényvédő szer, amit a tv paprikában találtak

Sem Magyarországon, sem az Európai Unió országaiban nem engedélyezett annak a rovarirtó szernek a használata, amit a marokkói import paprikában találtak - mondta az országos tiszti főorvos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

BAMA

Bujdosó László hozzátette: a metamidophos hatóanyag a használat esetén nemcsak a növény felületén található meg, hanem  felszívódik és nagyon nehezen bomlik le.
    
A rovarirtóval szennyezett paprikában a méreg-koncentráció nem  káros az egészségre, mert napi 50-70 kiló elfogyasztása esetén sem  okozna tüneteket. Az ÁNTSZ-nek nincs tudomása arról, hogy mérgezési  tünetekkel bárki is orvoshoz fordult volna - fűzte hozzá.
    
Összesen 35.800 kilogramm szennyezett paprika került az országba  február 3-án, 4-én és 14-én. Jelenleg 11.277 kilogramm található a  forgalmazó cég raktáraiban, amelynek a megsemmisítéséről a  nagykereskedőnek kell gondoskodnia. 
    
Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  főosztályvezetője elmondta, a szolgálat ellenőrizni fogja a  megsemmisítést. Hozzátette, valószínűleg préseléses eljárást kell  alkalmazni, mert a zöldséget magas víztartalma miatt nehéz lenne  elégetni.
    
Ilyen esetekben egy veszélyes anyagok tárolására alkalmas  lerakót jelölnek ki, ahol ezeket a termékeket tárolni, illetve majd  megsemmisíteni lehet.
    
Bujdosó László elmondta, szigorítani fogják a harmadik  országokból származó élelmiszerek vizsgálatát, illetve a  társszervekkel fokozottabban kell a jövőben együttműködni.
    
A tiszti főorvos fontosnak tartotta a lakossági kommunikációt,  "nem lehet a késlekedésre ok".

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!