Friss hírek

2004.12.23. 13:12

Balatoni viharjelzés: jövő tavasztól a fővárosból

Siófok helyett a fővárosból adják ki jövő tavasztól a balatoni viharjelzést, s ezzel megszűnik az idén 70 éves siófoki obszervatórium ebbéli hatásköre.

BAMA

"Szakmai szempontból elhibázott intézkedésnek tartom a döntést" - mondta szerdán Bartha Imre, a siófoki obszervatórium vezetője.

"A balatoni viharjelzést biztonságosan ellátni nem lehet máshonnan, csak a Balaton mellől" - hangsúlyozta a szakember, aki 35 éve foglalkozik a balatoni viharjelzéssel. Hozzátette: "ezt nem csak én mondom, többen is elmondták, leírták az elmúlt 70 év során".

Megjegyezte: annak idején azért hozták létre Siófokon az önállálló obszervatóriumot, mert a kezdetekben a fővárosból adott előrejelzés nem vált be.

"Az igazán nagy balatoni viharok különösen összetett időjárási körülmények között, gyorsan alakulnak ki, nehezen meghatározható a kialakulás pontos helye és ideje, és sokszor a megfelelő döntéshez szükség van arra, hogy az adatokat kiegészítse a helyszínen szolgálatot teljesítő szakember megfigyelése, az üvegfalon át látható égbolt, a víz színe, fodrozódása, a tó látványa" - érvelt az obszervatórium szükségessége mellett Bartha Imre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékesét szerdán nem sikerült elérni, ám még a szabadsága előtt a megyei napilapnak nyilatkozó Burányszkyné Sallai Márta főosztályvezető az átszervezéssel kapcsolatosan azt mondta: "várhatóan április elején kezdődik jövőre a balatoni viharjelzés, amit attól kezdve már a fővárosból végeznek. Budapestről kezelik a jelzőrendszert is. Ennek technikai és a személyi feltételei is biztosítottak, alaptalan tehát az a félelem, hogy romlik a szolgáltatás biztonsága, minősége".

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója kételyeinek adott hangot a fővárosból adott előrejelzéssel kapcsolatosan, mondván, nem tudja, "jó-e az, ha nem a tó éghajlati, időjárási viszonyait kiválóan ismerő meteorológusok foglalkoznak a Balatonnal".

Elmondta: kétóránként a hajózási társaság számára rendkívül fontos és hasznos jelzéseket kaptak a siófoki obszervatóriumból, amit egyrészt valamennyi vitorláskikötőbe eljuttattak, másrészt a szél erősségének, irányának megfelelően, indokolt esetben változtattak a hajózási útvonalon.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!