Friss hírek

2004.12.09. 16:52

A fapados járatok fellendítik a turizmust

A fapados légi járatok forgalmának növekedése kedvezően hatott az idegenforgalomra - hangsúlyozta Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

BAMA

Elmondta: 2004 őszén már 9 fapados légitársaság indított közvetlen járatot Budapestre 40 európai városból.
Az idén a fapados járatokkal érkező mintegy 338 ezer külföldi  vendég több mint 90 millió euró - mintegy 22,5 milliárd forint -  közvetlen idegenforgalmi bevételt generál.

A miniszter hangsúlyozta: a fapadosok térnyerése nem csökkenti a  hagyományos légitársaságok forgalmát, 2004 őszén átlagosan 15  százalékkal nőtt az előző évhez képest a hagyományos légitársaságok  ferihegyi utasforgalma.  

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, hogy a repülővel érkező  turisták napi átlagos költése 100 euró, az átlagos tartózkodási idő  2,7 nap.
A miniszter rámutatott, hogy a fapados légitársaságok  megjelenésével csökken a turisták utazási költsége, és egyre többen  veszik igénybe ezt a közlekedési lehetőséget.

Kolber István szólt arról, hogy az idén mintegy 1,1 milliárd  forintot fordítanak a regionális repülőterek infrastruktúrájának  kiépítésére. Jövőre a fejlesztése folytatódik, 500 millió forint  központi költségvetési támogatást szánnak erre a célra, amit  kiegészíthet a régiókhoz csoportosított 57 milliárd forintból a  szabadon felhasználható hányad.

Kérdésre válaszolva Kolber István elmondta, hogy az 57 milliárd  forintból 25-30 százalékot használhatnak fel szabadon a régiók.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus (MT) Rt. vezérigazgatója szólt  arról, hogy fontosnak tartják az együttműködést a fapados  légitársaságokkal, mert generálja a turisták számának növekedést. Az  MT Rt. 260 millió forintot fordít az idén a fapados  légitársaságokkal közös promócióra.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!