Friss hírek

2004.11.25. 13:28

Pert nyert a titkosszolgálati levéltár

Pert nyert a titkosszolgálati levéltár egy iratbetekintést kérő magánszeméllyel szemben;

BAMA

A Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett  elsőfokú ítélete szerint a kérelmező nem ismerheti meg a nagybátyja  ellen a rendszerváltás előtt folyt törvénysértő eljárás iratait.

Egy 1971-ben elhunyt római katolikus pap unokahúga indított polgári pert az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára  ellen azt kérve a Fővárosi Bíróságtól, kötelezze a levéltárat a  nagybátyja ellen folyt törvénytelen eljárás irataiba való  betekintésre. 

Évekkel ezelőtt egy másik eljárásban a Csongrád Megyei Bíróság  kimondta, hogy a pap ellen törvénytelen eljárás folyt, amely semmis.  A megyei bíróság engedélyezte, hogy az ügy megyei levéltárban lévő  irataiba betekintsen, másolatokat készítsen a pap unokahúga.

Azonban  kiderült, hogy az évtizedekkel ezelőtt folyt nyílt, illetve titkos  eljárás iratainak jelentős részét a titkosszolgálati levéltárban  őrzik. 

A Fővárosi Bíróság csütörtökön kimondta, hogy a titkosszolgálati  levéltárra vonatkozó tavalyi törvény speciális szabályai szerint a  felperes nem számít hozzátartozónak, és ezért nem tekinthet be a  nagybátyja ellen folyt törvénysértő eljárás irataiba. 

A tárgyaláson a levéltár képviselője megjegyezte, hogy  erkölcsileg, emberileg teljesen érthető a felperes szándéka, ám az  intézmény jogalkalmazóként nem térhet el a törvény kötelező  rendelkezésétől. 

A felperes meghatalmazottja az ítélethozatalt követően elmondta: a felperes évtizedekkel ezelőtt, hosszú időn  át közös háztartásban lakott a törvénysértő eljárás áldozatával, és  maga is szenvedő alanya volt a zaklatásoknak, az elsőfokú bíróság  most mégis elzárta az ügy iratainak, a történtek hátterének,  részleteinek megismerésétől. 

A felperes meghatalmazottja közölte, hogy minden bizonnyal  fellebbezni fognak a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett  elsőfokú ítélete ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!