Katar 2022

2022.12.10. 22:13

Tovább menetelnek a címvédők, hazaküldték Angliát

A címvédő franciák Tchouaméni és Giroud góljaival 2-1-re legyőzték az egy büntetőt berúgó, egyet kihagyó angolokat. Így ők készülhetnek a Marokkó elleni elődöntőre.

baon.hu

Volt minek örülni a francia válogatottnak

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

A kezdeti puhatolózás után a franciák ragadták magukhoz a kezdeményezést, és a 17. percben egy gyönyörű bombagóllal megszerezték a vezetést. Griezmann passza után Tchouaméni mintegy 22 méterről lőtt a jobb alsó sarokba – írja az origo.hu.  

A gól után aztán átvették a kezdeményezést az angolok és ráerőltették az akaratukat a címvédőre. Shaw távoli erős, de középre tartó lövését, majd Kane próbálkozását is védte Lloris. A 25. percben Upameceno rúgta össze Harry Kane bokáját a tizenhatoson vonalánál, ám a brazil bíró nem fújta le az esetet, ráadásul a VAR-szobában ülők is úgy látták, hogy nem történt szabálytalanság. A folytatásban a címvédő próbálta lassítani a játékot, az angolok pedig nem tudtak gyors, veszélyes támadásokat vezetni.

Óriási Lloris-bravúrral kezdődött a második félidő, egy szöglet után ugyanis Bellingham bombázott 18 méterről, de a francia kapus a léc fölé ütötte a labdát. Ezt követően is a fölényben játszó angolok percei következtek, előbb Saka elől tiszáztak a védők, majd Henderson lövése akadt el a blokkban. Aztán az 52. percben a franciák gólszerzője, Tchouaméni rossz ütemű belépője után Saka harcolt ki büntetőt. A labda mögé Harry Kane állt és nagyon magabiztosan értékesítette a tizenegyest, megszerezve 53. válogatottbeli gókját, amivel utolérte az örökrangsor élén álló Wayne Rooney-t.

Az egyenlítése után szinte azonnal tudtak váltani a franciák, akiket érezhetően felpaprikázott a gól, de az angolok sokkal veszélyesebben játszottak. A 70. percben Maguire fejesénél csupán centik hiányoztak az újabb angol gólig, majd Shaw középre adott passzát Saka bombázta mellé.

Érezhető volt, hogy egyik csapat sem akarja a hosszabbítást, a 77. percben Pickford mutatott be elképesztő védést Giroud lövésénél, majd a francia csatár a szöglet után már nem hibázott: Giroud öt méterről a jobb alsóba fejelt. Az angoloknak szinte egyből megvolt a lehetőségük az újabb egyenlítésre, miután Hernández fellökte Mountot a 16-oson belül, a bíró pedig visszanézte az esetet és ismét tizenegyest ítélt az angolok javára. Harry Kane azonban ezúttal csúnyán a kapu fölé bombázott.

A hajrában kapkodóvá vált az angolok játéka, a 89. percben Maguire az első sangol játékosként kapott sárga lapot, márpedig ilyenre eddig nem volt példa ezen a vb-n. A nyolc perces hosszabbításban ugyan nyomtak az angolok, de az eredmény már nem változott, lévén, hogy a ráadás tizedik percében Rashford centikkel lőtt kapu fölé egy szabadrúgást. Hiába játszott jól Anglia, végül Franciaország jutott az elődöntőbe, ahol majd Marokkóval találkozik szerdán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!