Katar 2022

2022.12.06. 21:00

Ez a válogatott féltucat rekordot írt át a nyolcaddöntőben

A dél-koreaiak felett aratott 4-1-es nyolcaddöntős sikere alkalmával több érdekes statisztikai adat is napvilágra került a katari világbajnokságon szereplő brazil labdarúgó-válogatottról.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: EFKS

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint Brazília sorozatban a nyolcadik tornáján jutott a nyolc közé, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült, aktuális világranglista-vezetőként legutóbb éppen a Selecao játszhatott negyeddöntőt, még 2010-ben − írja az Origó.

A brazilok történetük során eddig csak egyszer, 1954-ben, Mexikó ellen szereztek egy félidő alatt négy gólt világbajnokságon, akkor 5-0 lett a meccs vége.

A második gólt szerző Neymar – aki 76 találatnál jár a nemzeti csapatban és már csak eggyel van lemaradva Pelé rekordjától – a harmadik brazil futballista lett, aki három világbajnokságon is betalált Pelé (1958, 1962, 1966, 1970) és Ronaldo (1998, 2002, 2006) után.

A harmadik találatnál Thiago Silva 38 évesen és 74 naposan jegyezte a gólpasszt, a vb-k történetében nála idősebben csak a kameruni Roger Milla (42 évesen és 39 naposan) vette ki a részét egy találatból, ő az 1994-es egyesült államokbeli tornán, Oroszország ellen volt eredményes.

A csereként pályára lépő Dani Alves 39 évesen és 214 naposan a világbajnokságok történetének legidősebb mezőnyjátékosa lett, aki szerepelt az egyenes kieséses szakaszban. A korábbi rekordot Stanley Matthews, az angolok legendás futballistája tartotta (39 évesen és 145 naposan) az 1954-es tornáról. Alves – aki már a Kamerun elleni csoportmeccsen a vb-n szereplő legidősebb brazil játékossá lépett elő – 126. alkalommal játszott a Selecaóban, ezzel Roberto Carlost megelőzve a második helyre jött fel az örökrangsorban, amelyet Cafu vezet 142-vel.

Érdekesség, hogy a harmadik számú kapus, Weverton pályára lépésével a brazilok 26 fős keretéből mindenki lehetőséghez jutott a tornán, ezt a dél-amerikai együttes első csapatként – és története során első alkalommal – „teljesítette“ Katarban. Négy évvel ezelőtt hasonlót csak Tunézia tett, ám akkor még 23 futballistából álltak a keretek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!