Katar 2022

2022.12.02. 08:07

A vb utolsó csoportmeccsein csak Portugália és Brazília lehet nyugodt

A G csoportból, Brazília, a H csoportból pedig Portugália továbbjutása már biztos a katari világbajnokságon. A másik nyolcaddöntős hely sorsa viszont mindkért csoportban a pénteki zárófordulóban dől majd el.

baon.hu

Portugália kényelmes helyzetben van

Fotó: AFP/PABLO PORCIUNCULA

Dél-Korea Portugáliát fogadja a H-csoportban péntek délután 16 órától. Fernando Santos akár pihentetheti is kulcsjátékosait a koreai csapat ellen, pontszerzés esetén ugyanis biztos együttese csoportelsősége, melyet még vereséggel is megszerez, amennyiben a másik találkozón nem ghánai siker születik. Sőt, még utóbbi esetben is, a gólkülönbség megfelelő alakulása esetén. Annál nagyobb a tét a dél-koreaiaknak, akik eddig egy pontot zsebeltek be – az Uruguay elleni könnyen felejthető gól nélküli döntetlennel –, így csak győzelemmel lenne esélyük a nyolcaddöntős szereplés kiharcolására.

Ehhez még a Ghána ellen mutatottnál is hatékonyabb támadásokra, valamint a nyitókörben mutatott szervezett védekezésre lesz szükségük a 2016-os Európa-bajnok ellen.

A csoport másik meccsén a gólnélküli Uruguay Ghánával játszik majd délután 16 órától. A még kiadó nyolcaddöntős helyért zajló versenyfutásban a három ponttal rendelkező Ghána jobban áll a dél-amerikai ellenfelénél. Van mit törlesztenie az afrikai csapatnak, mivel 2010-ben rendkívül emlékezetes módon búcsúzott a negyeddöntőben Luis Suárezékkal szemben.

A G-csoportban Kamerun a már továbbjutott Brazília ellen lép pályára este 20 órától. A kameruniak Szerbia ellen kétgólos hátrányból mentettek pontot, így bizonyították, hogy nehéz helyzetből is képesek kilábalni. Nem elképzelhetetlen, hogy egy tartalékos brazil csapattal szemben bravúrt tudnak felmutatni.

A csoport másik tagja, Svájc nullás gólkülönbséggel áll (1-1), Kamerun mínusz eggyel (3-4), ami azt jelenti, hogy az afrikaiak egygólos győzelemmel továbbjuthatnak svájci döntetlen esetén.

A másik találkozón Svájc és Szerbia vív majd meg egymással este 20 órakor. A legjobb helyzetben Svájc van, mivel két ponttal megelőzi Kamerunt és Szerbiát, így az esélyek alapján a szerbek ellen már a döntetlen is továbbjutást eredményezhet számára.

Így a svájciak ellen Szerbia valószínűleg kezdeményezőként lép majd fel, Sergej Milinkovic-Savicéknak ugyanis - Svájccal ellentétben - csak győzelemmel van esélyük továbbjutni. Szerbiának mínusz kettő a gólaránya (3-5), azaz kameruni siker esetén csak akkor juthat a nyolcaddöntőbe, ha legalább egy góllal nagyobb különbséggel nyer, mint riválisa a másik meccsen.

H csoport, 3. (utolsó) forduló:

Koreai Köztársaság-Portugália, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 16.00
Ghána-Uruguay, al-Vakra 16.00

G csoport, 3. (utolsó) forduló:

Kamerun-Brazília, Luszail 20.00
Szerbia-Svájc, Doha (974 Stadion) 20.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!