Katar 2022

2022.11.26. 16:02

Lewandowski megszerezte első vb-gólját, győzött Lengyelország

A C-csoport második fordulójának első mérkőzésén Lengyelország ellenfele Szaúd-Arábia volt.

Baon.hu

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az első fordulóban mindenki számára meglepetést okozott Szaúd-Arábia, miután 1-2-re legyőzte Argentínát, ezzel megszakítva azok 36 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatát. Míg a Robert Lewandowski által vezetett Lengyelország egy büntetőt is kihagyva ikszelt le Mexikóval.

Szaúd-Arábia a lengyelek ellen is bátran kezdett, a 8. percben al-Breik lőtt távolról, de a labda megpattant egy lengyel védőn. A túloldalon Bereszinski bal oldali beadásába léptek bele, a lelassuló labdát pedig könnyedén védte al-Ovajsz. A 13. percben Kanno lőtt 14 méterről, de Szczesny bravúrral tolta ki a labdát. A 26. percben jobb oldali szöglet után Bielik fejelt 8 méterről, Szaleh al-Sehri azonban fejjel mentett. Később Szaleh al-Sehri-nek adtak középre, de lemaradt a labdáról. A 40 percben aztán megszerezték a vezetést a lengyelek, Lewandowski passzolta vissza az alapvonalról a labdát Piotr Zielinskinek, aki hat méterről a léc alá bombázott (1-0). A 44. percben büntetőhöz jutott Szaúd-Arábia, Szaleh al-Sehrit buktatta Bielik a tizenhatoson belül, de al-Davszari lövését fogta Szczesny, majd az ismétlést is kivédte a lengyel kapus. 

Szczesny remekelt a kapuban.
Forrás: AFP/ Odd Andersen

A második félidő elején Mohamed Kanno próbált ollózva a kapuba találni a tizenhatos vonaláról, de lövése jócskán elkerülte a kaput. Négy perccel később al-Davszari helyzetét védte bravúrral a lengyel kapus. Sorra jöttel a szaúdi helyzetek, Firasz al-Buraikan négy méterről lőtt kapu fölé, majd a 62. percben Firasz al-Buraikan kapott jó labdát a jobb oldalon, de a beadása lecsúszott. Egy perccel később nagy lengyel helyzet maradt ki, bal oldali beadás után Milik 7 méterről fejelt a kapufára. Később Lewandowski lőtt a kapufára. A 69. percben al-Davszari lőtt kapura 18 méterről, azonban Szczesny ismét szépen védett. A 74. percben Lewandowski szerzett labdát és indított támadást a szaúdi hálóőr viszont a saját térfelének feléig kiszaladt és tisztázott. A 78. percben al-Malki elé került a labda, de lövése fél méterrel elkerülte a kaput. A 82. percben Lewandowski eldöntötte a mecset, megszerezte első vb-gólját. Abdulellah al-Malki vesztette el a labdát a saját tizenhatosánál, Robert Lewandwoski pedig kapva a lehetőségen higgadtan lőtt a kilépő hálóőr mellett a kapuba (2-0). A hajrában ismét eladták a labdát a szaúdiak, Lewandowski akarta átemelni a kapus felett, de elakadt al-Ovajszban a játékszer. A hosszabbítás hatodik percében Kanno villant meg, de távoli lövése centikkel elkerülte a kapu baloldalát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!