Ezotéria

2010.10.27. 11:52

Győzni akarsz a vitában?

Tanuld meg értelmezni partnered magatartását, és ami még ennél is fontosabb: a saját hozzáállásodat is. Ha tudod, mi provokálta a vitapartneredet, hogy mi motiválja őt, és le tudod leplezni a mondatai mögött rejlő, sokszor önkéntelen hátsó szándékot – és te kerülsz ki győztesen a szópárbajból.

ASTRONET.HU

A veszekedésnek sok fajtája van, és mindegyiknek vannak külön szabályai, taktikái. Néhány elem felfedezhető a veszekedés valamennyi fajtájában, ilyen az
- az érzelmi töltés,
- az igazságra hivatkozás,
- a saját érdekek előnyben részesítése.

A taktika megválasztásához fontos, hogy ezek az elemek milyen arányban keverednek egymással. Ha a partnereddel összezördülsz, az mindenképpen más jellegű és hőfokú, mint például ha a bíróság előtti perben kell az igazadat megvédened.

„Szabályai eltérnek egymástól, ahogy a rögbi és az amerikai futball szabályai is – hasonló a labda, de másmilyen a játék” – figyelmeztet Robert Allen a Hogyan győzzünk a vitákban című könyvében.

Ha az ellenfeled igazsága számodra „nem igazság”, de érzed, hogy igyekszik tárgyilagosan értékelni a helyzetet, akkor komolyan veheted az érveit. Amikor mindkét fél az igazság mélyebb megismeréséért küzd – ez sajnos nagyon ritka –, és konstruktív érveket alkalmaz, akkor személyeskedéstől mentes szellemi eszmecsere zajlik, ami valójában nagyszerű élmény mindkét félnek.

A cikk folytatódik az astroneten>>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!