Ezotéria

2009.05.20. 10:00

A rossz bolygók kedvező hatása

Az asztrológiát felületesen ismerők hajlamosak azt mondani: vannak jó bolygók, és vannak rosszak. Ez így nem igaz. A pozitív és negatív hatás valójában mindig függ a bolygók egymás közti kapcsolatától, de leginkább az ember hozzáállásától.

Herczeg Kata

Több ezer éves gyakorlat bizonyítja, hogy a „jó bolygók” is okozhatnak problémát, és a „rosszak” nyomában is történhet jó. Ugyanis a bolygók helyzete a születési képletben, illetve később, az élet különböző helyzeteiben nem a körülményekre, inkább magára az emberre hat. És mert az égbolt képe naponta változik, az esélyek, lehetőségek is folytonosan alakulnak.

Aki hajlandó alkalmazkodni az univerzum törvényeihez, nagyszerűen profitálhat az úgynevezett negatív bolygók hatása alatt is, mondjuk, ha a „rossz periódus” megváltoztatásán, a kellemetlen hatások feloldásán, kivédésén fáradozik. Ugyanakkor a túl sok „kedvező hatás” elbizakodottá, lustává, esetleg követelőzővé teheti, és épp akkor csúszik ki kezéből a lehetőség, s inkább veszít, mint nyer a „jó bolygók” uralma alatt. A modern asztrológia szerint az ember akkor érett, ha személyiségének részei (különösen a Nap és a Hold által determinált tulajdonságai) integrálódtak, és megjelennek az egyéni teljesítmények, ha nem sodródik az eseményekkel, hanem a körülményekre felkészülve irányítja azokat.
A hagyományos asztrológia szerint a 18. századig a Szaturnusz viselte az „ártó”, akadályozó” planéta bélyegét. Azóta bővült a sor az 1846-ban felfedezett Uránusszal és az 1930-ban „megtalált” Plútóval.

A Szaturnusz

Két és fél évre van szüksége, hogy áthaladjon egy csillagjegyen. 2009 októberéig a Szűz jegyben tartózkodik – alkalmat teremtve a precíz, pontos munkára. De figyelmeztet arra is, hogy a szigorú kötelezettségeken túl a kevésbé fontos teendőkre is időt kell szánni. Ha ez utóbbit sikerül megvalósítani, ez a Szaturnusz-átvonulás igazán kedvező változások elindítója lehet.

A mitológia szerint Szaturnusz a földművelés, a vetőmagok istene, Jupiter apja. Szaturnusz uralkodása alatt az emberek boldogok, gond és bűn nélkül élnek. Szaturnusz tiszteletére a régi Rómában évszázadokon át december 17–19. között szaturnáliákat, féktelen mulatságokat rendeztek, amikor is egy napra az urak és a szolgák szerepet is cserélhettek. Szaturnusz sorsa az apaságán keresztül teljesül be, amikor ugyanis a fia letaszítja a trónról, az egész világot fordítva látja, és alapvetően ellenséges nézőpontból szemléli.
A tradicionális asztrológia szerint az állhatatos és bölcs Szaturnusz az igazsággal, az öregedéssel, a becsvággyal, a felelősségtudattal és a szakmai sikerrel ugyanúgy összefügg, mint a törvénnyel és a renddel.
A jungi humánasztrológia azt tanítja, hogy a tekintélyt képviseli: ő a belső „szigorú apa” jelölője. Vagyis bizonyos helyzetekben szigorúan figyelmezteti a horoszkóp tulajdonosát, mit szabad és mit nem. Ám ahogy gyermekkorában sem hallgat mindenki a szülői szóra, a Szaturnusz hatását is figyelmen kívül lehet hagyni. De akkor nem kell csodálkozni, hogy a körülmények rosszra fordulnak, vagy megkövesednek, és egyre nehezebb megtalálni a kiutat.

Judy Hall az Asztrológiai Biblia című öszszeállításában kiemeli még, hogy a Szaturnusz azt a pontot is jelzi, ahol a korlátok már elfogadhatatlanok, és a szigorításokat át kell törni. Mivel a Szaturnusz a karma egyik jelölője is, mindig megadja a lehetőséget a múltbeli hibák korrigálására, kijavítására, feloldására. A horoszkópban elhelyezkedő Szaturnusz mutatja tehát azt az időpontot, hogy ki mikor tudja felülírni a sorsát, teljesíteni életének karmikus küldetését. 

Az Uránusz

Általában 80 évente vonul át ugyanazon a csillagjegyen. 2010 májusáig a Halakban járva a fantáziára van nagy hatással.
A mitológiában Uranosz alakja összeforr Prométheuszéval, akiben Uránosz szelleme él. Mágus, művész és kultúrateremtő. Asztrológiát, építészetet és navigációt tanít az embereknek – olyan tudományokat, amelyeknek a műveléséhez ismerni kell a kozmikus vagy holisztikus rendszert. Tudásának lényege mindig az égi, kozmikus dolgok átadása, transzformálása a földi életre. Szembeszegül a hagyományokkal, ellopja az isteni tüzet, hogy az emberek életét segítse, s az istenek ezért keményen megbüntetik. Mert ezzel a tűz „avatatlan” kézbe került, és nem csak jóra használják. 
Az Uránusznak csaknem hét évre van szüksége ahhoz, hogy egy-egy jegyen átvonuljon, a hatása tehát sokáig érvényesül, az asztrológusok ezért is sorolják az úgynevezett generációs planéták sorába. Tehát nemcsak az egyénre hat, hanem egy egész korszak szülötteinek sorsát, gondolkodásmódját, reakcióját befolyásolja, a kollektív erőforrások kiaknázását formálja át. Az Uránusz nyomán kialakult helyzet sokszor teljesen ártalmatlannak tűnik, sőt talán jónak látszik – a hatása viszont ezrek, százezrek életét befolyásolja, teszi tönkre. (Ilyen volt az atom lényegének felismerése, az atomenergia elméleti kidolgozása, ami az energiatermelésben pozitív eredmény, de Hirosima, Nagaszaki elpusztításához vezetett, mert „avatatlan kezekbe került”. Ez is Prométheusz szenvedései közé sorolható. Zeusz most is joggal mondaná: „Odaadtad az embereknek a tüzet, és most nézd meg, mire használják! A te bűnöd!”)

Mivel nagyon sokáig áll egy helyen, nagyon sok bolygónak a hatását erősíti fel – és viszonylag hosszú ideig.
Akinek tehát épp az aszcendensén halad át, azon erőt vesz egyfajta belső nyugtalanság, egyre erősebb a lelkében a változtatás utáni vágy. Könnyen feladja addigi értékrendjét, ám nagy kérdés, hogy talál-e helyette másikat. Különösen azokon a területeken segít az uránuszi hatás, ahol eredetiségre, lendületre, modernizálásra, a régi beidegződések legyőzésére van szükség.

„A lázadó energia lerázza a múltat, hogy helyet adjon az újnak – foglalja össze az Uránusz hatását Judy Hall az Asztrológiai Bibliában. De hozzáteszi: Ha az uránuszi energia felett elveszítjük az irányítást, kitör a vad forradalom.” Az Uránusz legjobb megnyilvánulási módja, ha irányítani tudja az újat, miközben a múltból átment mindent, ami jó, azaz a válsághelyzetből új lehetőséget teremt.

Az Uránusznak a többi bolygóval alkotott fényszög-kapcsolata is felforgatja az addig kialakult rendet, és erre a változásra minden jegy szülötte másképpen reagál. A Halaknak, a Rákoknak és a Skorpióknak kifejezetten jót tesz. A Szüzek és a Bikák lelkét alaposan feldúlja, hiszen ők a változtatást nehezen viselik, akkor is, ha pozitív irányba terelődik az életük. Ők majd csak évek múlva ismerik el, hogy a 2008-as év az összes felfordulásával, nehézségével és próbatételével együtt egy jobb állapot kialakításához teremtett kedvező körülményeket.

A Plútó

Egy-egy csillagjegyet 13–32 esztendő alatt jár végig. Idén végleg elhagyja a Nyilast, és átlép a Bakba – jelezve, hogy a fontolgatások ideje lejárt, elérkezett a gyökeres változtatások kora.
A Plútó (Hádész) a mitológia szerint az alvilág uralkodója. Kemény, hideg istenség volt, aki az alvilág törvényeit könyörtelenül, és rangra, névre való tekintet nélkül egyformán végrehajtotta mindenkin. Őt azonban nem tartották gonosznak, kegyetlennek, a mitológiai alvilág ugyanis nem hasonlítható össze a keresztény pokollal. Az alvilág istene feltár mindent, ami rejtve van, beleértve a tudatalattit is.
Az asztropszichológusok sokat felfedeztek már a Plútó lelki hatásairól. Tanításuk szerint az ösztönösséget, illetve a születést és a halált, a kollektív tudatalattit jelöli. Ural mindent, ami hirtelen adódik, és amivel az egyénnek külső segítség nélkül kell megbirkóznia. Segít azoknak, akik készek felfedezni azokat a helyeket, ahová mások belépni sem mernek. A léleknek szembe kell néznie a legbelsőbb, legsötétebb erőivel is.

A Plútó minden olyasmit jelképez, amit ki kell küszöbölni, például az elfekélyesedő sértődöttséget, az irigységet és a féltékenységet, ami a lélek mélyében lakozik” – összegzi a (csillagászok által nemrég kisbolygóvá minősített) Plútó asztrológiai lényegét Judy Hall. Ez a bolygó felszínre hozza a tudatalattit, így azok a pszichológiai folyamatok, amelyekben a viselkedés gyökerezik, érthetővé válnak, és egyben megváltoztathatóak. Sokat nyújt azoknak, akik készek változni, a kreatív energiákat a jó szolgálatába állítani, de rengeteget árthat, ha ellenőrizetlen marad, mert akkor pusztító háborúban robbanhat.

Akinek az aszcendensét érinti, alighanem azt érzi majd, hogy láthatatlan erőkkel kénytelen harcolni, olyan hatásokkal, amelyek ellen védtelen, és nem tud előre kiszámítani. Ahhoz, hogy továbbléphessen, illetve megszabaduljon az akadályoktól, fel kell tárnia a lélek legbensőbb titkait, hogy a tudatalatti fékező erejét le tudja győzni.
A Plútó az idén a Bak jegybe lépve különös hangsúlyt ad a szervezésnek és a vezetésnek. Házpozíciója azt a nehézséget mutatja, amivel mindenkinek magának kell megküzdenie ahhoz, hogy egy nagyobb, sikeresebb közösség tagjává válhasson.

További érdekes cikkeket, olvasnivalót, játékot és horoszkópot a Fanny Horoszkóp Magazinban találsz. Keresd az újságárusoknál!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!