Kóristalányok

2018.02.23. 17:28

Előkerült az ellopott Degas-kép

Edgar Degas francia impresszionista festő 2009-ben ellopott festményére bukkantak vámosok egy autóbusz csomagterében egy Párizs melletti autópálya-pihenőhelyen.

This handout photo taken on February 22, 2018 in an unknown location and released on February 23, 2018 by the French customs (Douanes Francaises) shows a French custom officer holding a Degas painting stolen from a museum in Marseille nine years ago has been found on a bus near Paris, the French Culture Minister said on February 23. Experts from the Musee d'Orsay in the French capital later confirmed that the depiction of a group of opera extras was "Les Choristes" -- sometimes called "The Extras" -- which was stolen in 2009 from the Musee Cantini in the southern port. / AFP PHOTO / Douanes Francaises / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FRENCH CUSTOMS (DOUANES FRANCAISES)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: HO / Douanes Francaises

A pénzügyőrök rutinellenőrzést tartottak február 16-án, amikor a busz csomagterében egy bőröndben egy kis méretű festményt találtak Degas nevével. Mivel a bőröndöt egyetlen utas sem mondta a magáénak, a festményt lefoglalták, és később kiderült, hogy a Les choristes (Kóristalányok) című pasztell került elő, amelyet 2009. december 31-én loptak el a marseille-i Cantini Múzeumból.

A lopás után a francia múzeumok szövetsége 800 ezer euróra becsülte a 32-szer 27 centiméteres festmény piaci értékét, a marseille-i múzeumban azonban akkor 30 millió eurót emlegettek. Az 1877-ben készült kép tulajdonosa, a párizsi Orsay Múzeum nem hajlandó elárulni a becsült piaci értéket arra hivatkozva, hogy a biztosítási összeg üzleti titok.

A kóristalányokat a párizsi múzeum egy időszaki kiállításra adta kölcsön a marseille-i múzeumnak. Bő nyolc évvel ezelőtti eltűnését „a francia impresszionista örökség súlyos veszteségének” nevezte Francoise Nyssen kulturális miniszter, aki dicsérte a francia pénzügyőrök éberségét a kulturális javak védelme terén.

Borítókép: Az ellopott Degas-kép, A kóristalányok.

AFP / Douanes Francaises / Ho

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!