Aranyérmes eb

2018.05.10. 13:04

Világbajnok lett a magyar mentőkutya

A május 3-6 között Hollandiában, Rodenben rendezett világversenyen a mentőkutyák kategóriáját a magyar négylábú, Tara nyerte.

Tara kilenc éves holland juhász szuka, gazdája és kiképzője Salamon Klára, az SOS Mentőkutyás Egyesület tagja.

A világbajnokságra tizenhét országból 150 holland juhászt neveztek, ebből a mentőkutyák versenyére nyolc ország tíz ebjét. Tara és Klára az elérhető 300 pontból 287 szereztek, tehát közel tökéletes teljesítménnyel hozták el az aranyérmet. A rangadó a Nemzetközi Mentőkutya-Vizsgaszabályzat sztenderdjei (IPO-R) alapján zajlott.

Salamon Klára, Tara gazdája és felkészítője kérdésünkre elmondta, hogy mivel nagyon jó a kapcsolata a kutyával, és kilenc éves kora ellenére a kutya rendkívül jó kondiban van, kiváló teljesítményt is nyújtott. Szinte teljesen önállóan végezte a keresést, neki minimális mértékben kellett csak irányítania Tarát. „Némi nehézséget jelentettek a szúrós bokrok, a magas fű, a pályát határoló víz és a nem mindig kedvező széljárás. Három személyt kellett megtalálni fél óra alatt egy 500-szor 100 méteres területen – ez Tarának körülbelül a tizenötödik percre sikerült is.”

Az akadálypályán, ahol a kutya fegyelmezettségét teszik próbára, a viszonylag meleg időjárás és a szomszédos pályáról felhangzó lövéshangok sem zavarták meg Tarát és gazdáját a koncentrációban, így ebben a fordulóban is jól teljesített a páros.

Salamon Klára és kutyája, Tara
Fotós: Szalánczi Gábor

Salamon Klára úgy fogalmazott, hogy

„Megérdemeltük a győzelmet, ez az eredmény már benne volt a levegőben. Nagyon korrekt, kiemelkedő szaktudású bírót kaptunk, aki nem adta könnyen a pontokat, de minden egyes pontot kiérdemeltünk. Még a taktikát is jól találtuk el, azon sok múlik. Természetesen egy ilyen sikerhez elengedhetetlen a támogató családi háttér és a csapat – anélkül nem működik semmi.”

Tara nemcsak verseny- és mentőtársa Klárának, együtt is él a családdal. Ahogy a holland juhászkutyák általában, nagy dinamizmusú állat ő, a fajtát legtöbbször őrzővédő munkában, keresőkutyaként és terelésben alkalmazzák, hiszen teherbíróak, és akár 30-40 méterről képesek észrevenni a keresett személyt.

Tarának és gazdájának nem ez az első közös sikere: 2012-ben holland bajnokok lettek romkutatásból, 2015-ben területkutatásból a második, romkutatásból a negyedik helyet szerezték meg, szintén Hollandiában. Idén márciusban, a hollandiai Nijmegenben Tara sikeres vizsgát tett romkutatásból, ősszel pedig újabb vizsga vár rá. Szintén ősszel lesz az IRO (International Rescue dog Organisation, Nemzetközi Mentőkutya Szövetség) által szervezett világbajnokság is, ahová – noha megvannak a szükséges kvalifikációs pontok – nem biztos, hogy elmegy a sikerduó.

„Tara még nem öreg, de már nem is fiatal kutya” – mondta Salamon Klára. „Remélem, két-három évig még végezhetjük közösen a munkát: masszázzsal, stretchinggel, megfelelő táplálékkal és az izmok és ízületek jó állapotban tartásával akár tizenkét éves koráig is mentőkutya maradhat, és versenyezhet is.”

A versenyről

A világbajnokság honlapján szereplő leírás szerint az IPO-R gyakorlatok közé tartozik a keresés (szaglás-nyomkövetés), de követelmény az engedelmesség és az ügyesség is, és az ebeknek a bátorságukról is tanúságot kell tenniük. Képesnek kell lenniük például létrát mászni, vagy instabil fahídon átmenni, csatornán átkúszni – könnyen megérthetjük, miért van ezekre szükség, ha magunk elé képzelünk egy mozgó törmelékből álló, összeomlott épületet, mely embereket temetett maga alá.

 

 

 

 

 

Borítókép: A világbajnok mentőkutya, Tara. Forrás: Instagram

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!