nagy a tét

2018.09.12. 18:44

Van kulcs a szuperbaktériumok legyőzéséhez

A már létező antibiotikumok is hatásosnak bizonyulnak, ha azokat jól választják meg a kezelőorvosok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matej Kastelic

A szakembereknek 12,3 százalékról 3,7 százalékra sikerült visszaszorítaniuk a Klebsiella és E. coli szuperbaktériumokkal fertőzött páciensek halálozási rátáját azáltal, hogy a megfelelő antibiotikumot választották ki a már létező készítmények közül a páciensek kezelésére.

A vizsgálatban részt vevő ausztráliai Queenslandi Egyetem munkatársa, David Paterson szerint az antibiotikum-rezisztencia problémájának súlyosbodása miatt sürgősen foglalkozni kell a megfelelő antibiotikumok kiválasztásának fontosságával.

Hozzátette: „a Klebsiella és E. coli szuperbaktériumokra súlyos fenyegetésként tekint az amerikai Járványügyi Központ (CDC), mivel mindkettő egyre ellenállóbbá válik a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumokkal szemben”.

A vizsgálat a queenslandi Royal Brisbane and Women's Hospital 400 páciensének, valamint világszerte 25 másik kórház betegeinek bevonásával készült. Az orvosok egy olcsó és gyakran alkalmazott, meropenem hatóanyagú antibiotikummal kezelték a szuperbaktériumokkal fertőzött pácienseket.

„Azt tapasztaltuk, hogy a meropenem sokkal hatékonyabbnak bizonyult a szuperbaktériumok ellen, mint sok másik antibiotikumos kezelés és jelentősen növelte a túlélési mutatókat” – húzta alá Paterson.

A nemzetközi kutatócsoport további kutatásai az elsősorban Délkelet-Ázsiában használt cefalosporinoknak – széles spektrumú, baktériumölő hatású antibiotikumoknak – ellenálló szuperbaktériumok problémájával fognak foglalkozni.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Matej Kastelic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!