március 31-ig

2020.02.18. 13:00

Újra meghirdették az ápolónak tanulók ösztöndíját

Keddtől jelentkezhetnek újra az iskolarendszerű szakképzésben egészségügyi szakmát tanulók. Az ápolói ösztöndíj összege havi negyvenezer forint.

Gyula, 2015. december 16. Invazív kardiológiai osztály a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház új épületében, Gyulán 2015. december 16-án. Az épület és az osztályok 6 milliárd forintos fejlesztésbõl valósultak meg. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Páva Hanna, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese a témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta,

a pályázat célja, hogy minél többen válasszák az ápolói szakmát, és tanulmányaikhoz támogatást is kapjanak.

„A támogatás egyik feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően hat hónapon belül el kell helyezkedniük, továbbá, hogy legalább annyi ideig kell megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták” – mondta.

Páva Hanna kitért arra, hogy

a 4,4 milliárd forintból megvalósuló program másik lényeges eleme a mentorképzés.

Ők segítik a fiatalokat tanulmányaik alatt és abban, hogy megfelelő munkakörben helyezkedjenek el.

Páva Hanna emlékeztetett: a 2017. június 1-jén a Széchenyi 2020 program keretén belül elindított programba 3200 egészségügyi hivatást választó tanulót szeretnének bevonni. Az eddigi öt ösztöndíjas pályázati ciklus alatt 3117 tanulóval 3697 szerződést kötöttek, és 1,085 milliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak. A végzett ösztöndíjasok közül 785-en már elhelyezkedtek.

A pályázatra február 18-ától március 31-éig lehet jelentkezni a www.apololeszek.aeek.hu honlapon.

Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy érdemes a pályakezdő ápolókat segíteni, és a program lezárulta után érdemes folytatni az ösztöndíjrendszert akár kormányzati forrásból is.

Mint mondta:

az egészségügyi humánerőforrás-stratégiának csak egyik eleme az ösztöndíjrendszer, hiszen hasonlóan fontos a szakdolgozói béremelési program és a lakhatási feltételeket javító nővérszálló-építési és -felújítási program.

Viziné Molnár Anna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében azt mondta, hogy a szervezet a kezdetektől üdvözölte a pályázati program indulását, hiszen fontos az ápolói utánpótlás megoldása. Remélik, a kormány megtalálja a támogatás további formáját – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!