Érdekességek

2018.12.21. 13:32

Tudta ezeket a karácsonyról?

Honnét ered a szaloncukor? Kik hozták be hazánkba a mézeskalácsot? És vajon mióta állítunk karácsonyfát?

Forrás: Shutterstock

Mindezeket és még néhány más érdekességet is megtudhat a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi számának alábbi összeállításából.

Mi fán terem a szaloncukor?

A hagyományos ünnepi finomság őse a fondant volt, amit Franciaországban találtak ki az 1300-as években. Századokkal később itt kezdték el papírba csomagolva árulni a mind népszerűbb falatkát. Hazánkban a 19. század elejétől lehetett szaloncukrot venni, ami szintén fondant-alapú volt.

Mióta sütünk mézeskalácsot?

A méz a régészeti leletek tanúsága szerint már az ókorban is igen kedvelt eledel volt. Maga a mézeskalács nálunk a hazánkba érkező német nemzetiségű telepesek révén honosodott meg. Tésztája sokáig eláll, így az ünnepek alatt végig van miből csemegézni.

Mióta állítunk karácsonyfát?

Európában a zöld fenyő már a középkorban a reményt és az új életet jelképezte a hosszú, sötét telek idején. Írásos formában 1419-ben említették először a karácsonyfát, de a lakásban felállítani csak az 1800-as évektől szokás.

Mit jelképeznek a díszek?

Ezeknek is megvan a maguk története: a csúcsdísz a csillaggal Jézusra és a napkeleti bölcseknek utat mutató betlehemi csillagra utal, a gyertya a melegséget szimbolizálja, míg a gömbök a teljességet. A dió a bőség jelképe, az alma a tudásra és az összetartozásra utal, a csengő pedig az angyalok érkeztére.

Melyik az advent színe?

Nem más, mint a lila! Az adventi koszorúra kerülő gyertyák között a hagyomány szerint az első, a második és a negyedik lila színű, ezek a bűnbánatot jelképezik, a harmadik, a rózsaszín pedig az örömet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!