árhullám

2020.06.24. 06:44

Tovább árad a Tisza, a napokban tetőzik a Duna

A Tiszán nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről.

Tisza-tó, 2019. szeptember 27. Párdy Bence szemétszedésre indul motorcsónakjával a Tisza-tavon 2019. szeptember 22-én. A korábban felszolgálóként dolgozó 32 éves férfi, miután sikeresen kigyógyult szenvedélybetegségébõl, elhatározta, hogy szemétszedésbe kezd a Tisza-tó árterében. Július elején a fõvárosból egy tiszafüredi kempingbe költözött, kezdetekben egy sátorba, késõbb, a hideg idõ beálltával egy lakókocsiba. A kezdetekben megtakarításaiból fedezte kiadásait, majd adománygyûjtésbe kezdett a közösségi médiában. Munkáját a tél elmúltával jövõre is szeretné folytatni az ország súlyosan szennyezett ártereiben. Idáig több mint 440 zsáknyi szemetet gyûjtött össze. Tevékenységével szeretne a környezetszennyezés okozta károkon enyhíteni, valamint példát mutatni másoknak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Folytatódni fog a Tisza vízszintjének emelkedése, míg a Duna a következő napokban tetőzik majd – közölte a Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden.

Mint írták, a Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám valamennyi állomásnál fokozat alatt tetőzik az elkövetkező napokban.

A budapesti tetőzés szerdán az éjszakai-hajnali órákban várható, kevéssel 500 centiméter alatt.

A Tisza legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, lejjebb pedig folytatódik a vízszintek emelkedése. Ezek hatására a folyó Tiszalökig tartó szakaszán az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések valószínűsíthetőek. Lejjebb Kisköréig az I. fokú szintet megközelítő vagy azt kismértékben meghaladó vízállás várható.

A Tisza mellékfolyói közül a Túron az I. fokot kissé meghaladó, a Körösök vízrendszerén pedig azt megközelítő vízállás a valószínű.

Közölték azt is, a Duna vízgyűjtő bajor és osztrák területein fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de a Tisza fontos vízgyűjtő területein továbbra is folytatódik a csapadékos időjárás.

Az elmúlt időszak esőzései fokozatosan növelték a kezdetben erősen kiszáradt talaj víztartalmát, így egyre kevesebb csapadék szivárgott be a talajba.

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtő felső, határainkon túli területein újra jelentős, az előrejelzésekben szereplő értékeknél jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint ezen a területen szerda reggelig további jelentős mennyiség várható.

Kitértek arra is, az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről.

A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek.

A szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!