diákmunka

2020.11.20. 05:43

Több diák dolgozhat az év hátralévő részében

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adatai szerint. Az év utolsó heteiben több diák számára lesz munka, a nyár után a karácsony ugyanis a második legerősebb időszak a diákfoglalkoztatásban, az egész éves igény közel 20 százalékát adja.

Nyíregyháza, 2020. július 20. Diákmunkán részt vevõ fiatal nõ az adóosztály iratraktárában Nyíregyházán, a polgármesteri hivatalban 2020. július 20-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A járvány miatt az idén a turizmus és vendéglátás helyett a fizikai munkára, logisztikára, valamint a home office-ban végezhető munkákra tevődött át a hangsúly a diákfoglalkoztatásban. A Világgazdaság által megkérdezett diákszövetkezetek szerint

az online oktatásra átállással a diákoknak rugalmasabb az időbeosztásuk, könnyebben vállalnak nagyobb óraszámot is,

ugyanakkor a kollégiumok bezárása miatt sok diák nem tud dolgozni, mert haza kellett költöznie.

A népszerűbb szektorokban, például

a kereskedelemben többen szeretnének dolgozni, mint amekkora az igény, ugyanakkor a termelésben a jelentkezőknél több diákot is tudnának foglalkoztatni.

Az egyszerű, alkalmi munkákból most nagy a választék, de a gyakornokok felvételével megfontoltabbak a cégek. Felismerték ugyanakkor, hogy a diákmunka rendkívül rugalmas foglalkoztatási forma, így egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Az órabérekben nincs nagy változás, 1200-1500 forint az óránkénti bruttó átlag.

Borítókép: diákmunkán részt vevő fiatal nő az adóosztály iratraktárában Nyíregyházán, a polgármesteri hivatalban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!