legyen cél

2019.01.11. 15:00

Tervezze meg tudatosan karrierjét

A szakértő szerint ehhez mindenekelőtt saját magunkkal kell tisztában lennünk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ESB Professional

A január az elhatározások és változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottunk az elmúlt évben, valamint miben szeretnénk idén fejlődni. A Profit7 cikkében hasznos tanácsokat olvashat a Perfekt szakértőjétől.

Ahhoz, hogy tudatosan tervezzük a karrierünket, mindenekelőtt saját magunkkal kell tisztában lennünk. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint szakmai pályánkat a képességeink, értékeink, motivációnk alapján kialakított karrierhorgony köré építjük. Ennek alapján választunk pályát, állást. A karrierhorgony pontosításához, tisztázásához azonban letisztult önismeretre van szükség.

A szakértő szerint érdemes ezt a központi karrierhorgonyt tudatosan kialakítani, és időről időre újragondolni az alábbi lépésekkel:

  • Vizsgálja meg, melyek a gyengeségei, és miben erős.
  • Keresse meg, mi motiválja, mi a célja az életben.
  • Fogalmazza meg, melyek azok a fő értékek, amelyek alapján jónak, illetve rossznak ítéli meg saját vagy mások tetteit.
  • Ezeknek a kérdéseknek az alapján körvonalazódhat az egyéni karrierhorgony, mely jó alapot ad a karriertervezéshez, a szóba jöhető területek kiválasztásához.

    Tegye rendbe rövid és hosszú távú karriercéljait

    Mindenki megállás nélkül tervez, a padlás mégis tele van beteljesületlen karriercélokkal. Ennek egyik oka az önismeret hiánya, a másik pedig az irreális időtávok meghatározása. Érdemes ugyanis két csoportra bontani a célokat. Az első csoportba kerüljenek a rövid távú tervek. Ezek lehetnek a néhány hónapostól az 1-1,5 évesig bármilyen hosszúak. Ha tovább képezné magát, vagy valami újat tanulna, az is a rövid távú tervek közé kerüljön.

    A második csoportba a hosszú távú terveket soroljuk, melyek felölelhetnek akár 5-10 éves időintervallumot is. Ezek azért szükségesek, hogy tudjuk, merre tartunk. Időnként újra vegyük elő ezeket, és frissítsük a listát. Tartsuk szem előtt, hogy ezek a tervek nem kőbe vésett szabályok, csupán nagyobb vonalakban jelölik ki az utunkat.

    Folyamatos tanulás

    A lifelong learning ma már alapelvárás, bármivel is foglalkozzunk. Alig van olyan munkakör, amelyik ne változna meg néhány év alatt, vagy ne lennének hozzá szükségesek teljesen új ismeretek. Foglalkozzunk bármivel, fejleszteni kell magunkat, hogy előre léphessünk. Év eleji karrierterveink közé ezért mindenképp tegyük be a tanulást, akár önfejlesztő módszerekkel, akár külső segítséggel.

    A Perfekt szakértője szerint jó lehetőség például egy OKJ-s képzés, amelyet rugalmas időbeosztásban végezhetünk el. A karrierhorgony alapján kiválasztott képzésen gyakorlatias oktatóktól tanulhatunk a munkaerőpiacon is keresett szakmát, és az így megszerzett tudás biztosan hozzájárul majd éves karriercéljaink eléréséhez.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!