Jön a tavasz!

2021.02.04. 18:30

Öt dolog, amit valószínűleg nem tudott a hóvirágról

Hófehér szirmaival a jó idő közeledtét jelzi ez a virág. Íme néhány érdekesség erről a 2005 óra hazánkban védett, kedves kis növényről.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1. A hóvirág mitológiai vonatkozásai

A hóvirág valószínűleg már 3000 évvel ezelőtt is ismert volt. Homérosz a Kr. e. 8. században írt eposzában az Odüsszeusznak adott mérget a hóvirágból nyert készítménnyel semlegesítették. A görög mitológiában a hóvirághoz fűződik a danaidák ősanyjának, Iónak az alakja. A keresztény kultúrában pedig Mária, valamint a remény és egyben az elégtétel szimbóluma is – írja a lakaskultura.hu.

2. Segít az elalvásban

A kikeleti hóvirágban található galantamin nevű anyag segíti az izmok elernyedését, ezáltal pedig a nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb alvást.

3. Hagymája mérgező

A növény egyetlen hagymájának elfogyasztása is halálos lehet, mivel mérgező alkaloidokat tartalmaz, ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk. A mérgezés tünetei lehetnek a hasfájás, hányás, hasmenés, súlyosabb esetekben légzési és szívpanaszok. De használják mozgásszervi betegségek kezelésére is, sőt az Alzheimer-kór gyógyításában is vizsgálják hatását.

4. Huszonegy faját tartják számon

Az amarilliszfélék közé tartozó virág fajtái előfordulnak a Pireneusokban, Közép- és Dél-Európában, a Kaszpi-tó környékén és a Közel-Keleten is. Görögországban látható talán a nemzetség legkülönösebb faja, amely októberben virágzik.

5. Több névvel is illetik

Népi megnevezései között szerepel többek között az árvavirág, a hagymagyökerű fehér viola, a fehér tavaszika, a gergelynapi virág, a gyócsé és a hófehérke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!