kísérleti módszer

2018.11.09. 21:30

Őssejtekkel kezelnék a Parkinson-kórt japán tudósok

Az első beavatkozáson már túl vannak, ha beválik, az világszenzáció lehet.

A Kiotói Egyetem kutatói által októberben elvégzett műtét során a kutatók az indukált pluripotens (iPS)-sejtekből idegsejteket hoztak létre, amelyeket beültettek egy több mint 50 éves beteg agyába. (Az indukált pluripotens őssejtek (iPS) az őssejtek olyan típusa, amelyekből az emberei szervezet minden sejttípusa előállítható.)

A három órán át tartó beavatkozáson a sebészek a koponyán fúrt lyukon keresztül juttattak be mintegy 2,4 millió sejtet a páciens agyába – hangzott el az intézet pénteki sajtótájékoztatóján.

A szakemberek azt remélik, hogy ily módon olyan gyógymódot tudnak kifejleszteni, amelyet világszerte alkalmazhatnak majd és az egészségbiztosítás fedezheti a kezelést. „Vállalatokkal együttműködve ki akarunk fejleszteni egy tömegtermelési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy iPS-sejtekből nyert idegsejteket szállítsunk szerte a világba” – közölte Takahasi Dzsun professzor, a tudóscsoport vezetője.

Kikucsi Takajuki, Takahasi Rioszuke és Takahasi Dzsun a műtétről beszámoló sajtótájékoztatón
Fotó: The Yomiuri Shimbun

A beteg jól van, agya semmilyen bevérzést nem szenvedett és más ártalmas tüntetek sem léptek fel nála.

Az úttörő beavatkozást hét további 50-60 éves olyan betegen fogják elvégezni, akik már több mint öt éve szenvednek Parkinson-kórban.

A Parkinson-kór a központi idegrendszer egy degeneratív rendellenessége, amely csökkenti a dopamin-termelő idegsejteket, emiatt lelassul az ember mozgása, végtagremegés és testmerevség lép fel. Jelenleg nincs gyógymódja a betegségnek, csupán a tüneteket képesek enyhíteni.

A műtéti eljárásban a beteg agyába bejuttatott idegsejtektől azt várják, hogy pótolják a dopamintermelő neuronokat.

Borítókép: Shutterstock / adriaticfoto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!