szolidaritás

2019.05.22. 13:27

Az érzékenyítés jegyében rendeznek országos gyermekrajz-kiállítást a törvényszékeken

Május 14-31. között országosan tizenegy törvényszéken rendezik meg az Az igazság arcai – a bíróság színesben gyermekrajz-kiállításokat.

A kiállítás-sorozat a Törvényszékek, a ZOOM Egyesület és az OBH (Országos Bírósági Hivatal) közös szervezésében született meg. A kiállítás-sorozat a Törvényszékek Nyitott Bíróság programjához csatlakozik.

A kiállításokra általános iskolák, középiskolák és speciális iskolák vagy gyermekcsoportok – Gyermekotthonok /EGYMI/ Autistákkal / Siketekkel / Gyengén látókkal / Korzettesekkel / Daganatos / Cukorbeteg / Mozgáskorlátozott /Szervtranszplantált / Krónikus légúti megbetegedésben szenvedő gyermekkel foglalkozó szervezetek, intézmények, alapítványok, egyesületek – együttműködés keretében pályázhattak.

A gyermekrajzok rajzolt felületén nem szerepelhetett sem az alkotók neve, sem az intézmény neve, ahol a mű készült. A ZOOM Egyesület így szeretné felhívni a figyelmet a betegség-egészség-fogyatékossággal élők sztereotípiainak időszerűvé vált átírására. Ebben a társadalmi szerepvállalási feladatban találtak egymásra a Törvényszékek, a ZOOM Egyesület és az OBH.

A kiállításokon a rajzok névtelenségét mi eszköznek tekintjük egyrészt a társadalmi szolidaritásban, érzékenyítésben, másrészt a nevek nélküli vélemények egy adott témában ugyan különbözőek, de név megjelölése nélkül mégis egységesekké lesznek

– mondja Dr. Mangó Gabriella a ZOOM Egyesület alapítótagja, Richter-Aranyanyu díjas, gyöngyösi, praktizáló háziorvos.

Ahol megrendezésre került vagy kerül az Az igazság arcai – a bíróság színesben kiállításprogram, ott pozitív élményekről számolnak be a szervezők és a résztvevők egyaránt.

A ZOOM Egyesület mottója: „Nem az a mérce, hogy ki egészséges, s ki beteg, hanem az amilyen felnőttek lesznek majd. A legtöbb amit az emberek egymásnak adhatnak az az elfogadás!”

A névtelenség, az azonos megmérettetés a bíróság jelképét ábrázoló Justicia a művekben is fellelhető, egyes alkotásokon pedig teljes drámai szituációk rajzolódnak ki.

Láttam például olyan rajzot, ahol egy bolt gondolái között állt egy gyermek és felette buborékba rajzolva a gondolatai: tegyem?, ne tegyem?, nem teszem. A dolgok ilyen formájú átgondolása akár sok esetben sorsfordító lehet. A gyerekek nagyon sokoldalúan és kreatívan oldották meg a feladatot. Köszönet ezért az őket felkészítő pedagógusoknak. Köszönet a Törvényszékek munkatársainak is, hiszen egy-egy kiállítás megszervezése mögött jelentős munka áll. A bíróságok dolgozói ezeken a rajzokon keresztül őszinte és tiszta képet kaphatnak arról, hogy hogyan vélekednek, mit gondolnak a fiatalok a jogról és az igazságról. Kicsit merész ötletnek tűnhet, hogy a Törvényszékek falai adják a kiállítási felületet. Ez – lássuk be – merőben szokatlan szerep, de a kiállításokon azt tapasztalom, hogy a gyerekek abszolút könnyedén mozognak a számukra idegen környezetben, valamint azt is, hogy a Törvényszékek munkatársainak felüdítő a gyerekekből és a műveikből áradó elfogadás, tisztaság és energia

– hangsúlyozta Dr. Mangó Gabriella.

„Az igazság arcai – a bíróság színesben” kiállításban résztvevő Törvényszékek: Eger, Kecskemét, Nyíregyháza, Debrecen, Balassagyarmat, Miskolc, Szeged, Szombathely, Szolnok, Budapest Környéki Törvényszék, Tatabánya.

A közel 1500 beérkezett rajzból Törvényszékenként 15, összesen 150 rajz, valamint az Országos Bírósági Hivatal éves rendezvényén, Budapesten, (2019 őszén) kerül majd bemutatásra. Minden pályaművet beküldő gyerek oklevélben részesül, amivel a szervezők megköszönik a munkájukat.

A Balassagyarmati Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 23., 14:00

A Debreceni Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 24., 11:00

A Miskolci Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 24., 14:00

A Tatabányai Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 27., 11:00

A Szegedi Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 28., 14:00

A Budapest Környéki Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 29., 14:30

A Szombathelyi Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 30., 13:00

A Nyíregyházi Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 31., 11:00.

A Szolnoki Törvényszéken a kiállítás megnyitója 2019. május 31., 14:00.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!